Tőzsde – Heti összegfoglaló – Az Ukrán-Orosz konfliktus zuhanó pályára állította a BÉT-et - Gazdasagportal.hu

Tőzsde – Heti összegfoglaló – Az Ukrán-Orosz konfliktus zuhanó pályára állította a BÉT-et

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt hetinél alacsonyabb forgalom mellett több mint 5 százalékos, csaknem ezer pontos eséssel fejezte be a hetet, főként az ukrán válság hatására.

A forgalom 60,9 milliárd forintról 45,8 milliárdra csökkent a héten. A BUX pénteken 16 157,59 ponton zárt, az előző heti záró érték 17 130,56 pont volt.
A héten, akárcsak a világban, Budapesten is főként az ukrán válsággal kapcsolatos hírek húzták le részvényárfolyamokat, a tőzsdék minden fejleményre érzékenyen reagáltak, erősödött a kockázatkerülő befektetői magatartás.
Hétfőn a krími válság elhúzódásával kapcsolatos aggodalmakat a csökkenő kínai exportról szóló bejelentés erősítette, a BUX mintegy 300 pontot veszített értékéből.
Kedden alulteljesítő volt a BÉT a többi európai börzével összehasonlítva. A Krímben zajló események leginkább az OTP árfolyamára hatottak, de jelentősen gyengült a Mol árfolyama is.
Szerdán a fejlődő piacok jártak az élen az esésben, de a nyugat-európai tőzsdéken is folytatódott a napok óta tartó gyengülés, így a BUX ismét közel 300 pontot veszített értékéből.
Csütörtökön az európai börzék rosszul teljesítettek, ez jellemezte a német tőzsdeindexet, a DAX-ot is. A jó kezdés után a BÉT-en is elfogyott a vételi kedv, a kedvezőtlen nemzetközi hangulatban a BUX 200 pontos mínuszban zárt.
Pénteken a vezető magyar papírok árfolyama erősen hullámzott napközben, de a veszteség zárásra minimalizálódott. A Richter árfolyamába már beárazta a piac az orosz és az ukrán valuta gyengülését.
A Mol-részvények ára 935 forinttal, 7,02 százalékkal 12 380 forintra esett.
A Magyar Telekom 13 forintos, 3,95 százalékos csökkenéssel, 316 forinton zárta a hetet.
A Richter-papírok értéke 164 forinttal, 4,56 százalékkal 3436 forintra esett a héten.
Az OTP árfolyama 216 forinttal, 5,63 százalékkal 3623 forintra csökkent.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 88,01 ponttal, 5,63 százalékkal esett, 1475,79 ponton állt pénteken záráskor.(MTI)

Scroll To Top