Ukrán válság – Putyin: Oroszország tiszteletben fogja tartani a krími lakosság választását

Oroszország tiszteletben fogja tartani a krími lakosság választását – erősítette meg Vlagyimir Putyin orosz államfő Angela Merkel német kancellárnak, akivel vasárnap telefonon beszélt.

A Kreml honlapján megjelent tájékoztatás szerint az állami vezetők az ukrajnai válságról, valamint a Krím félszigeten zajló népszavazásról váltottak szót. A beszélgetést a német kancellár kezdeményezte.
Vlagyimir Putyin a Kreml álláspontját megismételve azt hangoztatta, hogy „a félsziget lakosságának akaratnyilvánítása a nemzetközi jog normáinak teljesen megfelelve valósul meg”. Az orosz államfő az ENSZ Alapokmányának első cikkelyére is hivatkozott, amely rögzíti a népek egyenlőségét és önrendelkezési jogát.
Az elnöki hivatal közlése szerint az orosz államfő „ismét kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a radikális csoportosulások a kijevi hatalom asszisztálása mellett Kelet- és Délkelet-Ukrajnában erősítik a feszültséget”.
Vlagyimir Putyin és Angela Merkel egy nagyszabású EBESZ-misszió Ukrajnába küldésének lehetőségéről is „építő jellegű eszmecserét” folytatott – olvasható a kremlin.ru című honlapon közzétett közleményben.
Eközben az orosz külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap is felhívta telefonon orosz kollégáját, Szergej Lavrovot, és megvitatták az ukrajnai válsághelyzet fejleményeit. A külügyminiszterek ezt megelőzően szombaton beszéltek egymással telefonon, pénteken pedig személyesen egyeztettek a konfliktusról és a krími népszavazás kérdéséről londoni találkozójukon.
A mostani telefonbeszélgetés során Szergej Lavrov ismét azt hangoztatta, hogy „a szélsőséges nacionalista és radikális erőknek a délkelet-ukrajnai régióban az utóbbi időben gyakorivá vált provokatív akciói komolyan destabilizálják a helyzetet” Ukrajnában. Újra felszólította Washingtont, hogy vesse latba befolyását és arra ösztökélje a jelenlegi kijevi vezetést, hogy tegyen valódi lépéseket „az (ukrajnai) orosz ajkú lakossággal, honfitársainkkal és minden ukrán állampolgárral szembeni tömeges törvénytelenség és önkényesség beszüntetésére”.
Moszkva szerint az ukrajnai oroszokat azért üldözik, mert nem értenek egyet a mostani ukrán hatalommal és a radikálisokkal.
Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint John Kerry arról biztosította Szergej Lavrovot, hogy Washington „már végzi a szükséges munkát, és arra számít, hogy az hamarosan kedvező eredményt hoz”.
Lavrov és Kerry megállapodott abban, hogy „folytatják az ukrajnai rendezés megoldásának keresését az alkotmányos reform mielőbbi elindítása révén, a nemzetközi közösség támogatásával, általánosan elfogadható formában és Ukrajna valamennyi régiójának érdekeinek figyelembe vételével.”(MTI)

Scroll To Top