Ukrán válság – A jövő héten fogadhatják el az új uniós szankciókat Oroszország ellen - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – A jövő héten fogadhatják el az új uniós szankciókat Oroszország ellen

Csütörtök délután kerül a tagállamok nagykövetei elé az Európai Bizottság javaslata arra vonatkozólag, hogy milyen további intézkedéseket lehetne bevezetni Oroszországgal szemben az ukrajnai válságban játszott szerepe miatt, a jogszabályokat pedig a jövő héten készíthetik és fogadhatják majd el a tagállamok képviselői – közölte Jonathan Todd, az Európai Bizottság szóvivője.

Az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács a múlt hét végén arra hatalmazta fel a szakminiszterek tanácsát, hogy szélesítse ki azon személyek és szervezetek, vállalatok körét, akiket és amelyeket szankcióval lehet sújtani. Így már azok vagyona is befagyasztható, akik támogatják Ukrajna területi egységének, függetlenségének és szuverenitásának veszélyeztetését.
A tagállamok képviselői egyrészt arról is dönthetnek, kikkel bővítsék a jelenleg vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtottak körét, másrészt áttekintik az Európai Bizottság arra vonatkozó javaslatát, milyen további büntetőintézkedések lennének alkalmazhatók Moszkvával szemben. A külügyminiszterek tanácsa ugyanis kedden arra kérte fel a bizottságot és az Európai Külügyi Szolgálatot, dolgozzanak ki javaslatot arra, milyen intézkedésekkel lehetne korlátozni Moszkva hozzáférését a tőkepiacokhoz, védelmi és kettős felhasználású, polgári és katonai célra is használható, valamint más kényes termékekhez, beleértve az energiaszektort is.
Ezeket akkor vezetheti be az Európai Unió, ha úgy látja, hogy az oroszbarát kelet-ukrajnai szeparatisták a többi között nem biztosítanak teljes, azonnali és biztonságos hozzáférés a múlt héten szerencsétlenül járt maláj repülőgép roncsaihoz, akadályozzák a földi maradványok felkutatását vagy az áldozatok ingóságainak visszaszolgáltatását, esetleg megbolygatják a roncsot vagy a maradványokat. Moszkvától pedig azt várja el, hogy vesse latba befolyását annak érdekében, hogy a fegyveresek eleget tegyenek a követeléseknek, ne szállítson több fegyvert a felkelőknek, ne engedje, hogy fegyveresek szivárogjanak át a határon Kelet-Ukrajnába, valamint vonja vissza csapatait a határ közeléből.
Egy diplomácia forrás rendkívüli EU-csúcs összehívását is valószínűsítette abban az esetben, ha ezek a követelések nem teljesülnek, és súlyosabb szankciókról kell dönteni. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy technikai okokból a döntést követően legalább három nap szükséges ahhoz, hogy az Európai Tanács rendkívüli ülését össze lehessen hívni.(MTI)

Scroll To Top