Ukrán válság: a héten elkészül az IMF ukrán támogatási programja

A héten elkészül a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Ukrajna támogatását célzó programja, pénteken pedig az Európai Bizottság energiaügyi biztosának részvételével orosz-ukrán tárgyalások lesznek a földgázellátásról – mondta a német kancellár szerdán Berlinben.

Angela Merkel Abe Sindzo japán kormányfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón elmondta: a német kormány az ukrán válság kezelésében Ukrajna támogatása mellett törekszik a tárgyalásra az orosz vezetéssel is, “állandó kapcsolatban van” Moszkvával, politikájának harmadik eleme pedig a további szankciók lehetőségének fenntartása.
A német kancellár hangsúlyozta, hogy az esetleges újabb büntetőintézkedésekről egyetértésre juthat a hét vezető ipari hatalmat összefogó G7 csoport. A csoporthoz tartozó Japán miniszterelnöke hozzátette: a vezető ipari országok egyként állnak ki Oroszországgal szemben, ha szükség lesz újabb szankciókra, függetlenül attól, hogy Moszkva retorziókkal fenyeget nyugati energetikai cégeket.
Angela Merkel kijelentette: haladéktalanul szabadon kell bocsátani az oroszbarát szeparatisták által Kelet-Ukrajnában foglyul ejtett EBESZ-megfigyelőket, és ezután a válság enyhítését célzó újabb lépéseket kell tenni. Berlin számára rendkívül fontos, hogy szabad és tisztességes legyen a május 25-i elnökválasztás.
Az ukrán választóknak, és “nem másoknak” kell dönteniük az ország sorsáról – hangsúlyozta a kancellár, hozzátéve, hogy a “decentralizáció elemeit” tartalmazó új alkotmány ügye is kiemelt jelentőségű. Elmondta: szerdán megbeszélést folytatott Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel az alkotmányozási folyamatról, amely jól halad előre és a jövő héten már igen “kiforrott” állapotba kerül a dokumentum.
A Merkel által jelzett orosz-ukrán tárgyalással kapcsolatban a Handelsblatt című német üzleti lap szerdán azt írta, hogy pénteken Varsóban tartanak megbeszélést a földgázszállításról Günther Oettinger uniós biztos kezdeményezésére Jurij Prodan ukrán gazdasági miniszter, Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter és a Gazprom orosz állami energetikai cég elnöke, Alekszej Miller részvételével.
A lap meg nem nevezett magas rangú német kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva azt írta: az IMF összesen 18 milliárd dollárt helyezett kilátásba Ukrajna számára, és a támogatásnak az is a célja, hogy Kijev rendezni tudja az orosz földgázszállítások kifizetetlen számláit, és Vlagyimir Putyin orosz elnök ne hivatkozhasson arra, hogy az ukránok tartozásai miatt intézkednie kell a földgázellátás ügyében.
Az IMF-támogatásról Angela Merkel személyesen tárgyal majd a héten Washingtonban Christine Lagarde-dal, a nemzetközi pénzügyi szervezet vezérigazgatójával és Barack Obama amerikai elnökkel – írta a Handelsblatt.(MTI)

Scroll To Top