Ukrán válság – A függetlenség ünnepén is dörögtek a fegyverek Kelet-Ukrajnában

Nem csitultak a harcok a független ukrán állam kikiáltásának ünnepnapján, augusztus 24-én sem a Donyec-medencében, az Oroszország által támogatott szakadárok 77-szer nyitottak tüzet katonai állásokra és lakott településekre – jelentette kedden a kijevi hadműveleti parancsnokság.

Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivőjének keddi tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban két katona esett el és kilenc sebesült meg a harcokban.
A parancsnoksági közlemény szerint több támadást hajtottak végre a szakadárok a februári minszki megállapodás alapján tiltott, 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverekkel. A katonai állások mellett lakóövezeteket is támadtak. Donyeck körzetében Krasznohorivka falu lakóházait és Avgyijivka városát pedig nehéztüzérséggel lőtték az éjjel. Utóbbi településen teljesen megszakadt az áramellátás, így a vezetékes vízszolgáltatás is szünetel.
A dél-donyecki kikötővárostól, Mariupoltól 20 kilométerre keletre, az Azovi-tenger partján fekvő Szopine települést 152 milliméteres kaliberű önjáró lövegekkel támadták a szakadárok az éjjel – közölte kedden Jaroszlav Csepornoj katonai szóvivője kedden újságírókkal. Elmondta, hogy kedden, a hajnali órákban 120, illetve 122 milliméteres lövegekkel és aknavetőkkel mértek súlyos csapást az ellenséges erők a Talakivka és Hranitne településeknél lévő katonai állásokra.
Közben Eduard Baszurin, az Ukrajna területén önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság “védelmi miniszterhelyettese” azzal vádolta meg az ukrán fegyveres erőket, hogy 122, illetve 152 milliméteres nehéztüzérséggel támadtak a Donyecktől északra, a frontvonalnál fekvő Horlivka központjára. Szavai szerint a támadásban 12 civil sérült meg. Hozzátette, hogy az EBESZ-megfigyelők megkezdték a vizsgálatot a helyszínen.(MTI)

Scroll To Top