Ukrán válság – A folytatódó harcok ellenére visszavonulási parancsot kapott a Donbasz alakulat - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – A folytatódó harcok ellenére visszavonulási parancsot kapott a Donbasz alakulat

A Donbasz ukrán önkéntes alakulat parancsot kapott arra, hogy vonuljon ki a dél-donyecki Mariupolnál lévő Sirokine településről, miközben a hírek szerint az oroszbarát szakadárok továbbra is lövik és rohamozzák az ottani ukrán állásokat.

A kivonulási parancs hírét Szemen Szemencsenko parlamenti képviselő, a Donbasz zászlóalj volt parancsnoka erősítette meg kedden Facebook-oldalán. Szavai szerint az egység utasítást kapott arra, hogy térjenek vissza Kijevbe. Hozzátette, hogy a zászlóalj tagjai maradni akarnak, de mint mindig, most is végrehajtják a parancsot. Ígéretet tett viszont arra, hogy beszél erről a Nemzeti Gárda vezetőivel, igyekszik őket jobb belátásra bírni, valamint Petro Porosenko elnökhöz fordul magyarázatért.
Hangsúlyozta, hogy érthetetlenül áll a felső katonai vezetés lépése előtt “most, amikor szakadár vezetők nyíltan kijelentik, hogy egész Ukrajnát el akarják foglalni, amikor nő az orosz katonák létszáma a harcok övezetében és ismerve a Mariupol körüli katonai helyzetet.
Sirokine Mariupol és a szakadárok megszállása alatt lévő Novoazovszk városok között az Azovi-tenger partján fekszik, közvetlenül a frontvonalon, annak az ukrán oldalán. A település egyben egy fontos útkereszteződésnél található, ott keresztezi egymást a Mariupolt és Novoazovszkot összekötő, és az Észak felé, Donyeckbe vezető főút. A települést hetek óta sorozatosan érik tűztámadások a szakadár terület felől.
Kedden a Jobboldali Szektor (PSZ) önkéntes alakulatának Sirokinében tartózkodó egységparancsnoka a 0629 hírportálnak arról számolt be kedden, hogy a települést a szakadárok azonnal lőni kezdték, amint elhagyták az EBESZ ukrajnai megfigyelői a térséget. Szavai szerint jelenleg 85 és 120 milliméteres aknavetőkkel lövik az ukrán fegyveres erők állásait. Hozzátette, hogy a tüzérségi támadások után általában kézifegyverekkel indítanak rohamot.
Oleh Szusinszkij, a Mariupol környéki úgynevezett “M” szektor sajtószolgálatának munkatársa arról tájékoztatott, hogy előző éjjel háromnegyed órán át lőtték aknavetőkkel Sirokinét, utána pedig kézi fegyverekkel támadtak a szakadárok.
A kijevi hadműveleti parancsnokságon viszont kedden hivatalosan arról számoltak be, hogy a feszültség fokozatosan enyhül a kelet-ukrajnai térségben, előző nap 18.00. órától éjféléig csupán 11-szer sértették meg a szakadárok a tűzszünetet. A parancsnokság ugyanakkor szintén megerősítette, hogy 120 milliméteres aknavetőkkel lőtték az éjjel Sirokinét a szakadár egységek.(MTI)

Scroll To Top