Ukrán válság: A biztonsági erők terroristákat öltek meg Szlovjanszknál

Az ukrán biztonsági erők öt “terroristát” megöltek csütörtökön a Donyeck megyei Szlovjanszknál, az ország keleti részében folyó terrorellenes művelet keretében – közölte az ukrán belügyminisztérium.

A szűkszavú közlemény szerint a hadsereg és a belügyminisztérium alá tartozó egységek az illegális oroszbarát fegyveres csoportok három útzárát semmisítették meg a város északkeleti részén. A harcok közben a biztonsági erők egyik tagja megsebesült.
Helyszíni jelentések előzőleg arról számoltak be, hogy több irányból páncélozott harcjárművek tartanak a város felé. Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere öt harckocsit látott, amelyek észak felől törték át az oroszbarát szakadárok egyik úttorlaszát.
A városházát megszállva tartó szeparatisták rohamra készülnek. A szakadárok szóvivője azt mondta, hogy a helyi önkormányzat polgári alkalmazottait utasították, hogy hagyják el az épületet, fegyvereseik viszont a helyükön maradnak.
A szakadároknak a Szlovjanszk és Szvjatohirszk közötti útzáránál lövöldözés tört ki, amelyben az előzetes információk alapján ketten vesztették életüket és többen megsebesültek. A szeparatisták helyi “önvédelmének” egyik képviselője szerint ismeretlen fegyveresek támadtak az ellenőrzőposztjukra az út melletti erdősávból, a támadókat az útzárnál lévők üldözőbe vették.
Helyi beszámolók szerint a városban szakadozik a mobiltelefon-kapcsolat, ami miatt nehéz információkhoz jutni az aktuális helyzetről.
A város fölött katonai helikopterek köröznek. Tömegével viszik haza a szülők gyerekeiket az iskolákból és az óvodákból.
Előző este ismeretlen fegyveresek Szlovjanszknál rálőttek az ukrán nemzeti gárda két helikopterére, amely légtérellenőrzést végzett a város és környéke fölött. A katonai gépek jelentéktelen sérüléseket szenvedtek, a személyzet sértetlenül úszta meg a támadást.
A belügyi tárca szerdán közölte, hogy a hatásköre alá tartozó különleges erők kiszorították a fegyveres szakadárokat a Donyeck megye északi részén lévő Szvjatohirszk városából. A műveletnek senki sem esett áldozatául.
Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő kedden adott utasítást a terrorellenes művelet folytatására Kelet-Ukrajnában, amelynek “aktív fázisát” a múlt héten a húsvéti ünnepek idejére leállították. A terrorellenes lépések célja, hogy “megvédjék az Ukrajna keleti részén élő ukrán állampolgárokat a terroristákkal szemben”.
Közben belügyi források szerint Szlovjanszk önkényesen kinevezett szeparatista polgármestere, Vjacseszlav Ponomarjov azzal fenyegetőzött, hogy “helyben agyonlövi” azokat, akiknél röplapot talál. Előző nap a terrorellenes művelet keretében röplapokat osztottak ki a békés lakosoknak, amelyekben az áll, hogy őrizzék meg nyugalmukat, lehetőleg maradjanak otthon, ne hagyják felügyelet nélkül a gyerekeket az utcákon, ne engedjenek a provokációknak és ne engedelmeskedjenek a törvénytelen, önkényesen létrejött helyi vezetés képviselőinek.(MTI)

Scroll To Top