Ukrán elnökválasztás: Megkezdődött az elnökválasztás első fordulója Ukrajnában

Vasárnap helyi idő szerint reggel nyolckor (közép-európai idő szerint hét órakor)kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában és megkezdődött az elnökválasztás első fordulója.

A szavazóhelyiségek este nyolcig várják a mintegy 36,5 millió szavazásra jogosult ukrán állampolgárt. A szavazólapokon 21 jelölt neve szerepel.
Ha egy jelölt megszerzi a szavazatok több mint felét, akkor nem lesz második fordulója a választásnak, ami kivételes lenne a független Ukrajna történetében. Az előrejelzések szerint Petro Porosenkónak, a Vitalij Klicsko által vezetett Ütés (UDAR) párt jelöltjének jó esélye van arra, hogy az első fordulóban megnyerje a választást, a felmérések szerint ugyanis jelentős fölénnyel vezet az indulók között.
Ha egy jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, a második fordulót a tervek szerint három hét múlva, azaz június 15-én rendezik meg.
Kétséges, hogy ki tudják-e fejezni választói akaratukat a két kelet-ukrajnai megyében, Donyeckben és Luhanszkban élők. A szakadárok e régiókban kikiáltották saját köztársaságukat, és mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák az ukrajnai elnökválasztás lebonyolítását. A két megyében a helyi választási bizottságok fele már nem működik. Nem kizárt, hogy a nap folyamán több erőszakos cselekményt is elkövetnek majd a Donyec medencében lévő régiókban.
Az ukrán központi választási bizottság adatai szerint csaknem 2800 külföldi megfigyelő ellenőrzi a választások tisztaságát az országban. Oroszország és a FÁK-tagállamok viszont egyetlen megfigyelőt sem küldtek Ukrajnába.
Országszerte mintegy 65 ezer rendőr, valamint a Nemzeti Gárda mintegy 5100 tagja vigyáz a közrendre.
Az elnökválasztással egy időben helyhatósági választásokat is tartanak több településen, köztük Kijevben, ahol főpolgármestert is választanak.(MTI)

Scroll To Top