Ukrajnai tüntetések – Lengyel miniszterelnök: el kell kerülni a drámai forgatókönyvet

El kell kerülni a drámai forgatókönyvet Ukrajnában, egész Európa és elsősorban a közép-európai régió érdeke, hogy stabilizálódjon a helyzet, és politikai megegyezés szülessen az országban – mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerdán Budapesten. Orbán Viktor kormányfő azt mondta: “a káosz és az anarchia veszélye itt van a magyar államhatárnál”.

A lengyel kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélést, majd a közös sajtótájékoztatón kiemelte: a felek jogainak tiszteletben tartásával megegyezésnek kell létrejönnie ahhoz, hogy Európa és a nemzetközi pénzügyi szervezetek segíthessenek az országnak. Ukrajnában fel kell hagyni az erőszakkal, ez a hatalom felelőssége, de “bizonyos ellenzéki köröknek” is tartózkodniuk kell a radikális fellépéstől – mondta.
Hangsúlyozta: a kijevi események világosan mutatják, hogy olyan hatalom, amelyet nem támogatnak az állampolgárok, nem tud pozitív célokat elérni, de demokratikus folyamatok nélkül az állampolgárok sem boldogulhatnak. Ezért is kell segíteni a megegyezés elérését – fűzte hozzá.
Donald Tusk szerint senkinek sincs joga beleszólni Ukrajna belügyeibe, nem dönthet más a jövőjükről. A feleknek azonban mindenképpen megállapodásra kell jutniuk – hangoztatta.
A lengyel miniszterelnök beszámolt arról is, hogy a következő napokban Francois Hollande francia államfővel, Angela Merkel német kancellárral, David Cameron brit miniszterelnökkel, José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, a balti országok kormányfőivel, valamint a svéd miniszterelnökkel folytatandó megbeszélésein is egyeztet az ukrajnai helyzetről, és remélhetőleg sikerül összhangba hozni álláspontjaikat.
Orbán Viktor azt mondta, Ukrajna európai uniós csatlakozása egészen a legutóbbi időkig elvont és elméleti kérdés volt a magyarok számára. Sokan gondolták, hogy ennek közvetlen hatása nincs az életükre, de ez félreértés, mert az Ukrajnában történtek, “közvetlen hatással vannak a mi életünkre” – hangsúlyozta. Felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna Lengyelországgal és Magyarországgal is határos.
“A káosz és az anarchia veszélye itt van a magyar államhatárnál” – közölte, megemlítve, hogy a szomszédos államban magyarok is élnek.
Hozzátette: olyan szomszédos ország, amely anarchiába süllyedhet, a legsúlyosabb kihívást jelenti minden ország, így Magyarország számára is.
A magyar kormányfő szerint a dolgok komolyra fordultak, ezért kezdeményezéseket kell tenni. Mint mondta, örül annak, hogy a lengyel miniszterelnök a kezdeményezések élére állt.
Reméli – folytatta – , hogy az esti V4 kormányfői találkozó után konkrét javaslatokat is megfogalmaznak.
A visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei szerda este az Országházban egyeztetnek az ukrajnai helyzetről.(MTI)

Scroll To Top