Ukrajnai tüntetések – Kravcsuk exelnök közvetítést ajánl - Gazdasagportal.hu

Ukrajnai tüntetések – Kravcsuk exelnök közvetítést ajánl

Leonyid Kravcsuk volt ukrán elnök szerdán felajánlotta, hogy Leonyid Kucsma volt államfővel együtt közvetít a vezetés és az ellenzék között a válság rendezése érdekében. Helyzetértékelése szerint az ország a polgárháború szélére sodródott.

Ukrajna első államfője – 1991 és 1994 között töltötte be a posztot – a parlament ülésén azt is felajánlotta, hogy a közvetítésről kész személyesen is tájékoztatni a lakosságot. Mint mondta, ennek köszönhetően az emberek tudni fogják, ha nem teljesül valami a megállapodásokból, és azért melyik oldal lesz a felelős. A közvetítői szerepre szerinte azért van szükség, mert mélységes bizalmatlanság alakult ki az ellenzék és Viktor Janukovics jelenlegi elnök között.
Felszólította a parlamenti képviselőket, hogy felelősséggel kezeljék az országban kialakult helyzetet, állítsák meg az állam irányíthatatlanná válásának folyamatát.
“Az egész világ és Ukrajna is elismeri, hogy az állam a polgárháború szélére sodródott. Az országban kettős hatalom van. A tiltakozó akciók felkeléssé nőtték ki magukat. Nevezzük nevükön a dolgokat: az országban forradalom zajlik” – hangoztatta az exelnök.
Kravcsuk tavaly decemberben széles körű, úgynevezett nemzeti kerekasztal-megbeszéléseket szervezett a volt elnökök, a jelenlegi vezetés, az ellenzék, a tüntetők és a társadalmi szervezetek, valamint az egyházak képviselőinek részvételével. A kezdeményezés azonban nem vezetett eredményre, miután sem Janukovics elnök, sem az ellenzék nem volt hajlandó ebben a formában folytatni a tárgyalásokat. Jelenleg jóval szűkebb körben zajlanak a tárgyalások a válság rendezésére, ezeken Janukovics elnök, a három parlamenti ellenzéki párt vezetői, illetve Olena Lukas igazságügyi miniszter és Andrij Portnov, az elnöki hivatal vezetője vesz részt. A legutóbbi tárgyalásuk hétfőn volt, akkor állapodtak meg abban, hogy hatályon kívül helyezik a tüntetésellenes törvényeket.(MTI)

Scroll To Top