Ukrajnai háború – Ukrán csapások súlyosan megrongáltak egy Dnyeper-hidat a megszállt Herszon megyében

Miközben az ukrán tüzérség találatai súlyosan megrongálták szerdán a Herszon Antonivka elővárosát Aleskivel összekötő Dnyeper-hidat, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ismételten a csapások megelőzésének fontosságát hangsúlyozta.

„A hidat gyakorlatilag lerombolták. Ha a csapások folytatódnak, összeomolhat” – közölte Kirill Sztremouszov, az orosz ellenőrzés alá került Herszon megye katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője a TASZSZ hírügynökséggel.
Vlagyimir Szaldo, a herszoni közigazgatás első embere a Telegram-csatornáján azt írta, hogy a járműforgalmat a belövések miatt és a javítási munkálatok felgyorsítása érdekében ideiglenesen korlátozták a hídon. A teherforgalom a kahovkai vízi erőművön keresztül haladhat át.
Sztemouszov kedden azt közölte, hogy a HIMARS amerikai rakétasorozatvetőből lőtt, 1366 méter hosszú antonivkai közúti híd négy találatot kapott. Az ukrán hadsereg a TASZSZ szerint szerdán ismét tűz alá vette a létesítményt, amelyet 12 rakétából 11 el is talált.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, aki a szerdai híradás szerint az Ukrajna elleni „különleges hadműveletben” bevetett orosz erők nyugati csoportosulásánál tartott szemlét, elrendelte a drónmegsemmisítés „operativitásának” növelését az Oroszországgal határos területeken, valamint – a hadrendbe állított új lövegelhárító eszközök figyelembe vételével – a „felszabadított” települések lakónegyedei elleni ukrán csapások megakadályozását.
Roman Sztarovojt, az orosz Kurszk megye kormányzója közölte, hogy a határövezetben ukrán oldalról tüzet nyitottak Rilszki járásra, amit az orosz hadsereg és határőrség elfojtott. Az incidensben a tájékoztatás szerint helyi lakosok nem sérültek meg, de megrongálódott egy villanyvezeték, aminek következtében három település áram nélkül maradt.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az Odessza megyei Uszatove falunál az orosz légierő precíziós fegyverrel megsemmisített egy amerikai gyártmányú Harpoon hajóelhárító rakéta-indítóállványt. Ugyanebben a régióban, Dacsne falunál nagypontosságú tengeri indítású fegyverek csapást mértek a 35. tengerészgyalogos dandár egy ideiglenes tartalékoskiképző állomáshelyére, aminek következtében több mint 200 katona életét vesztette és megsemmisült több mint egy tucatnyi külföldi gyártmányú katonai jármű is.
A donyecki régióban, Szoledarban a tábornok szerint az ukrán fegyveres erők 14. gépesített brigádjának rakéta- és tüzérségi fegyverraktárát érte precíziós légicsapás. Itt 40 „nacionalista” vesztette életét és 19 páncélozott jármű semmisült meg a beszámoló értelmében.
A szakadár Donyecki Népköztársaság területvédelmi parancsnoksága arról adott ki tájékoztatást, hogy a donyecki és a luhanszki „népi milícia” erői orosz támogatással „felszabadították” a Szoledartól 20 kilométerre lévő Beresztove községet. Ezzel a háború kezdete óta a donyecki régió 255 települése került a szakadárok ellenőrzése alá.
A lövegelhárítási művelet során Konasenkov szerint öt Grad rakétasorozatvetőt, valamint hat D-20-as és kilenc D-30-as ágyút kezelő szakaszt ért találat a donyecki régióban. A harcászati légierő gépei, valamit a tüzérségi és rakétacsapatok hét vezetési pontra, nyolc lőszer- és két üzemanyagraktárra mértek csapást.
Az orosz légierő vadászrepülői légiharcban megsemmisítettek egy MiG-29-est és egy Szu-25-öst, a légvédelem pedig négy drónt és kilenc Uragan-lövedéket fogott el.
Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 259 repülőgépet, 143 helikoptert, 1572 drónt, 356 légvédelmi rakétarendszert, 4135 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 760 rakétasorozatvetőt, 3166 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4410 speciális katonai járművet veszítettek.(MTI)

Scroll To Top