Ukrajnai háború – Az Egyesült Államok 1,31 milliárd dollár új segítséget jelentett be az ukrán gazdaság talpra állításához

Az Egyesült Államok 1,31 milliárd dollár új gazdasági támogatást ajánl fel Ukrajna számára – közölte az amerikai külügyminisztérium, miután Antony Blinken külügyminiszter szerdán Londonban az ukrajnai újjáépítési konferencián bejelentette az amerikai szándékot.

A külügyminisztériumi közlemény szerint az újjáépítési támogatás tartalmaz általános gazdasági segélyt, valamint segítséget az ukrán energiainfrastruktúra helyreállításához és modernizálásához, emellett szeretné ösztönözni „Ukrajna elkötelezettségét energiaszektorának átalakítására”. A bejelentés szerint 1,31 milliárd dolláros támogatási szándékról van szó, amelyen a külügyminisztérium a kongresszussal közösen dolgozik majd.
Antony Blinken a londoni konferencián elmondta, hogy az összegből 520 millió dollárt az ukrán energiahálózat újjáépítésére fordítanak majd, úgy, hogy annak eredményeként környezetbarátabbá váljon és integráltabb legyen az európai energiahálózatba. A támogatás értéke mintegy fele az orosz támadások által a hálózatban okozott károknak – jegyezte meg a külügyminiszter, aki arról is beszámolt, hogy 657 millió dollárt az ukrán kritikus infrastruktúra újjáépítéséhez ajánlja fel országa, ide értve a határátkelőket, vasútvonalakat, hogy jobb kapcsolatot biztosítsanak Európával. 100 millió dollárt szán az Egyesült Államok az ukrán vámrendszer és egyéb hálózatok digitalizálására gyorsítására és a korrupció kiküszöbölésére.
Az amerikai külügyminisztérium szerdai közleménye szerint az ukrajnai háború tavaly február 24-i kezdete óta az Egyesült Államok összesen mintegy 63 milliárd dollárnyi segítséget ajánlott fel Ukrajna számára katonai, gazdasági és humanitárius támogatás formájában.(MTI)

Scroll To Top