Ukrajnai háború – A Gazprom visszafizette kötvényét, a Rosznyefty viszont nem

A Gazprom időben, hétfőn visszafizette eurókötvényét, a Rosznyefty hitelezői viszont vasárnap óta várnak a pénzükre – írta a The Wall Street Journal.

A Gazprom az 1,3 milliárd dollár értékű eurókötvényt időre visszafizette, és a lap úgy tudja, hogy a befektetők dollárban kapták vissza a pénzüket, annak ellenére, hogy voltak olyan félelmek, miszerint az orosz hatóságok valutaszabályozási intézkedései nem teszik lehetővé, hogy a Gazprom devizában rendezze adósságát. Putyin orosz elnök szombaton kiadott rendelete értelmében ugyanis a külföldi hiteleket rubelben kell visszafizetni.
A Gazpromnak júliusban egy 1 milliárd dollár és egy 500 millió svájci frankos kötvényt is vissza kell fizetnie.

A The Wall Street Journal úgy tudja, hogy a Rosznyeftynek, a legnagyobb orosz olajtermelőnek még vasárnap vissza kellett volna fizetnie 2 milliárd dolláros kötvényét, de erre egyelőre nem került sor. A lap szerint a hitelezők bizakodóak, úgy vélik, hogy megkapják pénzüket.
Múlt hét elején jelentette be a brit BP, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt a vállalat kilép a Rosznyeftyből, amelyben 19,75 százalékos részesedéssel rendelkezik 2013 óta.(MTI)

Scroll To Top