Ukrajna növelte gázbehozatalát Magyarországon keresztül

Ukrajna július 7-én, hétfőn, a csütörtöki szinthez képest háromszorosával, azaz napi 3,5 millió köbméterrel 5,2 millió köbméterre növelte gázbehozatalát Magyarországon keresztül – közölte a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.-re hivatkozva a dialog.ua ukrán hírportál hétfőn.

    Az FGSZ adatai szerint július 1-3. között az ukrán gázimport Magyarországon át napi 1,7 millió köbméter volt.
    A hétfőn Magyarországon keresztül Ukrajnába szállított földgáz mennyisége ugyanakkor csupán mintegy fele volt a június 30-ai napi 9,9 millió köbméternek.
    Ugyancsak hétfőn közölt adat szerint Ukrajna mintegy 214 millió köbméter földgázt szerzett be Magyarországon át júniusban.
    Ukrajna május elsején újította fel a földgáz behozatalát Magyarországon át.
    Magyarországon keresztül maximum napi 16 millió köbméter földgáz juthat el Ukrajnába, így a szállítási kapacitás még messze nincs kihasználva.
    A Naftohaz ukrán állami gázvállalat május 15-én jelentette be, hogy előző nap szerződést kötött egy “nagy európai vállalattal”, aminek köszönhetően jelentősen megnöveli az Európából érkező gázszállításait Magyarországon keresztül. A vállalatot üzleti titokra hivatkozva nem nevezték meg.  
    Kijev áprilisban jelezte, hogy ismét beindítja a gázszállításokat az Európai Unióból, miután Moszkva jelentősen megemelte számára a gázárat. A szállítmányok azután álltak le, miután az orosz Gazprom és az ukrán Naftohaz vállalat tavaly decemberben megállapodott, hogy januártól Kijev ezer köbméterenként 268,5 dollárért, vagyis a korábbinál mintegy harmadával olcsóbban kapja a földgázt Oroszországtól. Ezt a kedvezményt Vlagyimir Putyin orosz elnök ajánlotta fel Viktor Janukovics akkori elnöknek annak fejében, hogy Kijev ne írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval. A kijevi hatalomváltás után viszont Moszkva 485 dollárra emelte a közvetlenül Ukrajnának szállított földgáz ezer köbméterenkénti árát.(mti)

Scroll To Top