Ukrajna haditechnikai eszközöket ad el Oroszországnak, annak ellenére, hogy agresszornak tekinti

Ukrajna haditechnikai eszközöket ad el Oroszországnak annak ellenére, hogy Kijev Moszkvát hivatalosan agresszornak tekinti a Krím félsziget elcsatolása és a Donyec-medencében dúló konfliktus miatt – derült ki egy stockholmi intézet jelentéséből, amelyet csütörtökön ismertetett az ukrán sajtó.

A Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentése alapján tavaly nyáron Ukrajna eladta a Heorhij Ahafonov nevű szállítóhajót egy olyan vállalatnak, amely a tengerparttal nem rendelkező, szárazföldi Mongóliában van bejegyezve. A hajó egy darabig mongol zászló alatt futott. 2015. október 18-án viszont már új néven, Kazany-60-ként jelent meg a dél-oroszországi Novorosszijszk kikötőjében, majd egy héttel később – már orosz zászló alatt – a Krím félszigeti Szevasztopolban. Az orosz hadiflotta kötelékébe került hajó jelenleg katonai felszerelést szállít Szíriába.
Az intézet rámutatott arra, hogy valószínűleg több hajót is vásárolt Oroszország Ukrajnától. A Heorhij Ahafonovval azonos típusú Kizil-60 nevű hajó november 10-e óta van Novorosszijszkban, korábban az előbbihez hasonlóan az Ukrán Dunai Hajózási Társaság tulajdonában volt.
A hajókon kívül a jelentés szerint Ukrajna tavaly négy darab, hadihajókhoz való gázturbinát szállított le Oroszországnak, továbbá alkatrészeket An-148-as utasszállító repülőgépekhez.(MTI)

Scroll To Top