Ukrajna-EU-diplomácia Kijev nem hajlandó az EU minden követelését teljesíteni a társulási megállapodás aláírásáért

Az ukrán kormány által készített cselekvési terv szerint alig több mint a felét teljesítené Kijev annak, amit Brüsszel szükségesnek tart a társulási megállapodás aláírásához – írta hétfőn a Kommerszant-Ukrajina című lap.

A dokumentum alapján bizonyos reformokat kész a kormány végrehajtani. A cselekvési tervben kiemelten szerepel az ukrán gazdaság felkészítése az uniós szabadkereskedelmi övezethez történő csatlakozásra, és további változtatásokat ígérnek az igazságszolgáltatás terén, beleértve a büntető törvénykönyv újabb  módosításait. Eközben viszont a korrupció elleni fellépéssel kapcsolatosan mindössze arra tesz a kormány szándéknyilatkozatot, hogy támogatja a kenőpénz elfogadását szigorúbban büntető Btk. kidolgozására vonatkozó módosítási javaslatot.
A cselekvési tervből ugyancsak kimaradt az alkotmánymódosításra, a belügyi szerveknél végrehajtandó reformokra, a számvevőszék hatáskörének bővítésére és a befektetések számára kedvezőbb környezet megteremtésére vonatkozó uniós követelések teljesítése. A kormány nem készül módosítani a választási törvényt, kihagyták a sajtó és a média működésével kapcsolatos ajánlások teljesítését, továbbá a szelektív igazságszolgáltatási gyakorlat megváltoztatásáról sem esik szó a dokumentumban, amit főként Julija Timosenko exkormányfő és Jurij Lucenko volt belügyminiszter szabadon bocsátása érdekében követelne meg Brüsszel.
„Az EU figyelmen kívül hagyja politikánk sajátosságait, törvényhozási szokásainkat, amikor ragaszkodik olyan normák elfogadásához, amelyek hazánkban nem jellemzőek” – jelentette ki Leonyid Kozsara külügyminiszter.
A lapnak egy név nélkül nyilatkozó kormányzati forrás hozzáfűzte, hogy számos uniós követelés nem tartozik a kabinet hatáskörébe, például – mint mondta – az alaptörvény módosításával az alkotmányozó nemzetgyűlés foglalkozik.
A tervek szerint egy hét múlva Ukrajna-EU csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben. Stefan Füle, az Európai Unió bővítési biztosa február eleji kijevi látogatásakor bírálta az ukrán vezetést, amiért szerinte nem tesz kellő erőfeszítést a reformok terén. Figyelmeztetett arra, hogy ha novemberben nem írja alá az EU és Ukrajna a társulási megállapodást, az akár 2016-ig sem történik meg. (MTI)

Scroll To Top