Újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

Kis hatótávolságú rakétát tesztelt a héten Észak-Korea – közölték szombaton dél-koreai katonai források.

A kísérlet során indított két rakéta a Korea-félszigettől keletre csapódott be a tengerbe az AP hírügynökség értesülései szerint.
Tesztelésük minden bizonnyal a jelenleg is zajló amerikai-dél-koreai éves közös hadgyakorlatra adott válasznak tekinthető.
Az észak-korei rakétafenyegetés miatt az Egyesült Államok pénteken bejelentette, hogy tizennégy földi telepítésű rakétaelfogó egységgel erősíti meg a nyugati partvidékre telepített védelmi rendszerét.
Észak-Korea viszonylag gyakran kísérletezik kis hatótávolságú rakétáival, ugyanakkor a phenjani rezsim az általa műholdfellövésnek nevezett, de a nemzetközi közösség szerint valójában rakétakísérletnek minősülő decemberi rakétaindítással szakértők szerint Észak-Amerikai nyugati partját is elérni képes eszközt tesztelt sikeresen.
Az eheti kísérletek jelentőségét növeli az is, hogy a két Korea viszonya jelentősen megromlott a decemberi rakétateszt, illetve Phenjan februári harmadik kísérleti atomrobbantása óta. A kommunista ország az amerikai-koreai hadgyakorlaton, illetve a kísérleti robbantás miatt ellene hozott újabb ENSZ-szankciókon felháborodva érvénytelenek nevezte az 1953-as fegyverszünetet, és atomcsapással fenyegette meg Dél-Koreát és Amerikát, egyben kiterjedt hadgyakorlatokba kezdett.
Ugyanakkor katonai források szerint a két országot elválasztó demilitarizált övezetben nem tapasztalható változás a bejelentés óta. Egyes szakértők szerint Phenjan a fenyegetéssel segélyt akar kicsikarni Washingtontól leszerelési engedményekért cserébe.(MTI)

Scroll To Top