Újabb illegális cigánytelepet számolt fel a francia rendőrség Marseille-ben

Újabb illegális cigánytelepet számolt fel szerdán a francia rendőrség Marseille-ben.

A romacsaládok már a rendőrök érkezése előtt maguktól elhagyták a dél-franciaországi város 12. kerületében található üres telket, ahol két éve éltek. A rendőrök hajnalban körülzárták a bádogvárost, ahova délelőtt érkeztek meg a buldózerek.
A prefektúra szerint már csak mintegy húsz ember volt a helyszínen, ők elsősorban baloldali pártok és segélyszervezetek képviselői.
Dominique Haezebrouck, a Világ orvosai segélyszervezet részéről a helyszínen elmondta: a családok többsége attól tartott, hogy a kiürítéskor a rendőrök az ország elhagyására is kötelezni fogják őket, ezért menekültek el az előző éjszaka.
A prefektúra tájékoztatása szerint annak a 18 családnak, amely részt vesz az „állampolgársági és szakmai beilleszkedési programban”, átmeneti szállást biztosítottak a hatóságok. Kilenc másik családot egy hétre szállodában helyeztek el. A négyszázból 150 embernek biztosítottak lakhatást a hatóságok. A többiek feltehetően máshol fognak tábort verni, vagy beköltöznek a többi marseille-i illegális telepre.
A felszámolt telep a Világ orvosai szerint 2013 októberben jött létre, miután egy másik bádogvárost felszámolt a rendőrség. A táborban mintegy száz gyermek élt, többségük járt óvodába vagy iskolába. A téli kilakoltatási moratóriumot követően júliusban további romatelepek felszámolása várható a városban a segélyszervezet szerint.
Jean-Claude Aparicio, az Emberi Jogok Ligájának megyei alelnöke „az állam újabb barbarizmusának” nevezte a telep felszámolását, ami szerinte semmit nem old meg. Szerinte az állam egyszerűen hagyja, hogy a helyi szegény lakosság együtt éljen a még nála is rosszabb körülmények között tengődő romákkal. „Hagyják, hogy létrejöjjön egy zárt, potenciálisan erőszakos világ a hátrányos helyzetű emberek és a nyomorban élők között” – hangsúlyozta.
Pénteken egy román állampolgárságú roma fiút meglincseltek Párizs közelében, egy lakótelepen. Az első rendőrségi vizsgálatok szerint a fiút mintegy tucatnyi ember megverte, mert a lakótelep egyik lakásában néhány órával korábban elkövetett betöréssel őt gyanúsították. Az áldozat kómába esett és kórházban kezelik. A fiú kétszáz romával együtt alig egy hónapja élt egy üres házban a lakótelep közelében.
Hivatalos összesítések szerint Franciaországban mintegy 17 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él mintegy 400 illegálisan kialakított bádogvárosban. Számuk évek óta nem változik, a kiutasítások után általában ugyanazok az emberek jönnek vissza.(MTI)

Scroll To Top