Újabb bukkanó az úton

Ma reggel kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal az idei nyolcadik hónapra vonatkozóan.

A várttal ellentétben ismét elakadt a júniusban megkezdődött kilábalás: a naptárhatástól megtisztított mutató javult: 7,1 százalékkal esett az éves index augusztusban, kedvezőtlen, hogy havi alapon csökkent a volumen. Az élelmiszer jellegű üzletek eladásainak mérséklődése 4,0, a tartós cikkeké 5,2 százalékra csökkent, ugyanakkor az üzemanyag-forgalom 18,1 százalékkal zuhant az idei nyolcadik hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2023. január-augusztusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9,6%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Az elmúlt hónapok fogyasztásának visszaesésében jelentős szerepet vállalt a rendkívül magas infláció miatt bekövetkező érdemi reálbércsökkenés. A némileg lassuló, ugyanakkor még bőven kétszámjegyű bérkiáramlás és a fokozatosan ereszkedő infláció azonban fontos támaszai lehetnek az év hátralévő részére vetíthető felívelésnek. A szeptembertől pozitívvá váló reálbérváltozás fontos adaléka lehet a fogyasztás magára találásának. Várakozásunk szerint a kiskereskedelmi forgalom éves változása az utolsó negyedévben térhet vissza a pozitív tartományba.

Scroll To Top