Újabb amerikai szankciók Észak-Korea ellen

Az Egyesült Államok csütörtökön szankciókat vezetett be két észak-koreai banktisztviselővel és egy hongkongi kereskedelmi vállalattal szemben, amelyet Washington azzal gyanúsít, hogy támogatta Phenjannak a tömegpusztító fegyverek elterjesztésére irányuló erőfeszítéseit.

Az amerikai szankciók az ENSZ által kedden meghirdetett büntetőintézkedéseket egészítik ki. Azokra Észak-Korea újabb rakéta- és nukleáris kísérletek kilátásba helyezésével reagált, nem titkoltan az Egyesült Államokat veszi célba velük. Phenjan emellett közölte, hogy nem lesznek többé hatoldalú tárgyalások a Koreai-félsziget atommentesítéséről.
A két, feketelistára helyezett személy az amerikai pénzügyminisztérium közlése szerint az észak-koreai Tanchon Commercial Bank pekingi képviseletének vezetője és annak helyettese.
A szankciókkal sújtott cég a hongkongi Leader International Trading Ltd., amely az észak-koreai Komid bányászati vállalat – valójában a legnagyobb észak-koreai fegyverkereskedő cég – közvetítője. A Komid ellen az ENSZ már 2009-ben szankciókat hirdetett. A világszervezet a Leadert kedden vette fel a tilalmi listájára.
A Kína és az Egyesült Államok közötti kompromisszum eredményeként az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden egyhangúlag elítélte a decemberi észak-koreai rakétaindítást, és szigorította a Phenjan elleni eddigi szankciókat. Megfigyelők szerint a határozat Kína általi támogatása súlyos diplomáciai csapást jelent Észak-Korea számára.
Az  ENSZ újabb hat észak-koreai magán- és jogi személyt vett fel feketelistájára, a kommunista ország űrhivatalát és űrtechnológiai bizottságát, az utóbbi intézmény igazgatóját, valamint további három személyt. Az érintettek kintlévőségeit befagyasztják, és rájuk is kiterjesztik a beutazási tilalmat.
Észak-Korea a műholdas kémfelvételek tanúsága szerint feltehetően egy újabb, harmadik nukleáris kísérletet készít elő. Phenjan tudósai 2006-ban és 2009-ben hajtottak végre ilyet. A kelet-ázsiai országnak decemberben először sikerült egy műholdat is Föld körüli pályára állítania. (MTI)

Scroll To Top