Új párt alapítását jelentették be Po Hszi-laj követői Kínában

Új kínai párt alapításáról értesült a Reuters hírügynökség két kínai forrásból. Az állítólag szerdán alapított párt Po Hszi-lajt, a korrupciós vádak alapján bebörtönzött volt kommunista párti vezetőt tartja “örökös elnökének”.

A hír szombati nyilvánosságra hozatala egybeesik a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának a párt új reformprogramját megtárgyaló és elfogadó harmadik plenáris ülése nyitónapjával, a kínai belpolitika meghatározó eseményével.
Kínában az alkotmány elvben nem tiltja a pártalapítást, de annak kimondatlan feltétele, hogy elfogadja a KKP vezető szerepét. Az országban az új Kína megalakulás óta nyolc, úgynevezett demokratikus párt működik ezt az alaptételt magáénak vallva.
A Csi Hszian elnevezésű új párt neve nagyjából annyit tesz, “az alkotmány a legfőbb hatalom”. Úgy tudni, november hatodikán jelentették be levélben a megalakulását a KKP-nak, a nyolc demokratikus pártnak, az országos népi gyűlésnek, vagyis a parlamentnek és a népi politikai tanácskozó testületnek, a kínai népfrontnak.
Vang Cseng, a párt egyik alapítója, egy pekingi székhelyű gazdasági szakmai továbbképző intézet docense arról tájékozatott, hogy az új párt létrehozása törvényes, s örökös elnökükké az egykori veterán forradalmár, Mao Ce-tung volt harcostársa, Po Ji-po fiát, az elmúlt évtizedek legnagyobb belpolitikai botrányának főszereplőjét, a bukott csungkingi párttitkárt, Po Hszi-lajt választották. A 64 éves Pót elsősorban korrupciós vádak és hatalommal való visszaélés miatt jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték a múlt hónapban.
Po, aki Északkelet-Kínában több városi, illetve tartományi vezető posztot is betöltött, s a kereskedelmi miniszteri székben is ült, a párt 25 tagú politikai bizottságának tagja volt. A 32 milliós Csungking első embereként jelentős sikereket ért el a helyi gazdaságépítésben, a közbiztonság megteremtésében, s szociális intézkedései is igen népszerűek voltak. A csungkingi modell felépítésével közismerten a “baloldali értékek” megőrzése, a forradalmi dalok népszerűsítésével a “vörös kultúra” életben tartása mellett tette le voksát.
Ven Csia-pao kínai miniszterelnökként tavaly tavasszal a Pót és családját érintő botrány kapcsán a politikai reformok szükségességéről beszélt, mert – mint utalt rá – azok híján egy a kulturális forradalomhoz hasonló “történelmi tragédia” következhet be.
A újmaoistának címkézett Po Hszi-lajnak közismerten sok követője, híve volt, szimpatizánsai tüntettek perének színhelyén igazságos elbánást, méltányos igazságszolgáltatást követelve.
Az újonnan alakult párt, amelyről egyelőre nem tudni, hogy legális működtetése biztosított-e, levélben értesítette döntéséről a börtönben lévő Pót, s még nem tudni, hogy a kommunista pártból kizárt Po Hszi-laj elfogadta-e az “örökös elnök” címet. Azt még nem szivárogtatták ki, hogy a pártalapítók között kik vannak, illetve, hogy milyen a rétegződésük, mivel – az indoklás szerint – “politikailag érzékeny” kérdésről van szó.(MTI)

Scroll To Top