Új élet nyílik meg a volt közép-afrikai harcosok előtt

Több mint 1000 volt harcos csatlakozott a közép-afrikai köztársasági békefolyamatot erősítő ENSZ-kezdeményezéshez, melyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) is támogat.

A program üzenete egyszerű: ne vegyél részt az erőszakban, tedd le a fegyvert, és cserébe segítséget kapsz az újrakezdéshez. A résztvevők hivatalos végzettséget szerezhetnek többek között kertészként, növénytermesztőként, és szárnyas- vagy sertéstenyésztőként.

„A kezdeményezés egy fontos lépés a békefolyamatban, segít, hogy visszaadjuk az emberek hitét. Az erőszak újból megközelítí a 3-4 évvel ezelőtti szintet, ezért alternatívát kínálni a fegyveres csoportoknak nem is lehetne időszerűbb,” mondta a FAO képviselője, Jean-Alexandre Scaglia.

Új kezdet

A 28 éves ex-harcos Moussa (neve negváltoztatva) idejét újabban a főváros, Bangui környékén élő állatai töltik ki – a térség, ami régen inkább a véres összecsapásokról volt híres. Nemrég eladott egy sertést, amit a program keretében kapott, és az így szerzett pénzből egy kis vállalkozásba kezdett: ágykereteket és matracokat vesz és ad el.

„Nem is tudom már, minek harcoltam. Nem volt semmi értelme, sehová sem vezetett. Anyám muszlim, apám keresztény – ki ellen is harcoltam?”

„Ehelyett inkább beiratkoztam a sertéstartás és –kereskedelem tanfolyamra. Mintha egy új világ tárult volna fel előttem, főként miután megkaptam a képesítésemet. Szeretnék része lenni annak, hogy béke és egy jobb élet legyen az országomban,” mondta.

Más, Moussához hasonló fiatalok növényeket termesztenek, de vannak, akik a konfliktusban megsérült utakat és infrastruktúrát állítják helyre.

„A program a béke helyreállításán túl erősíti a gazdaságot és lehetőséget ad a fiatal generáció számára az ország újjáépítésére,” tette hozzá Scaglia.

A háromhónapos tréningek helyszíne a főváros és környéke, amely a legnagyobb veszteségeket szenvedte és még most is belső menekültek százezreinek ad otthont. Itt, a szebb napokat is megélt városháza színes falai között vagy elhagyott katonai bázisokban ülnek és tanulnak az ex-harcosok, nők és férfiak, akik nem is olyan régen még az ország lakosságát megosztó és a világot sokkoló konfliktus részesei voltak.

Stella (neve megváltoztatva), szintén egy korábbi harcos, a közelmúltban abszolválta szárnyastenyésztő képzését. Azóta már mintegy 600 csirkét nevelt föl és adott el, és közel 1000 újat vásárolt. Jövedelmét befekteti, banános kekszet készít és azt árulja.

„A válság előtt nehéz volt munkát találni, pedig én informatikát és adminisztrációt tanultam. A harcok kezdetekor közel kerültem bizonyos csoportokhoz; így kezdődött. Munkát kellett találnom, ez motivált. Most már tudom, hogy ez az új tevékenység segít egy normális élethez,” mondta Stella.

Számára ez nem csak azt jelenti, hogy a keresetéből el tudja tartani magát, de azt is, hogy szabadon jöhet-mehet, és a közössége is elismeri őt.

Nem lehet késlekedni

Négy éve tart az erőszak Közép-Afrikában, és most újra fellángolt. Több mint félmillióan menekültek el otthonaikból, hagyták el az országot. Minden második ember éhezik.

Hogy a több mint 350 000 rászorulót (belső menekültet és az őket befogadókat) segítse, a FAO-nak sürgősen 10 millió dollár támogatásra lenne szüksége. Ebből mezőgazdasági felszereléshez, vetőmaghoz és alapvető állategészségügyi szolgáltatásokhoz juthatnának az ott élők, és így felkészülhetnének a következő betakarítási szezonra.

Scroll To Top