Trump megtiltotta az amerikai beruházásokat a kínai hadsereggel kapcsolatban álló kínai cégekbe

Megtiltotta az amerikai beruházásokat a kínai hadsereggel kapcsolatban álló kínai cégekbe csütörtökön Donald Trump amerikai elnök.

Az erről szóló rendelet január 11-én lép életbe, vagyis pár nappal az elnöki beiktatási ceremónia előtt.

A november 3-án tartott elnökválasztáson azonban még mindig nem született végeredmény. Több tagállamban változatlanul számolják a szavazatokat, és Donald Trump jogászcsapata öt tagállamban nyújtott be perkeresetet vagy a szavazatszámlálás felfüggesztésére, vagy az eredmények igazolásának leállítására.
A rendelet értelmében a kifogásolt kínai cégekben részvényekkel vagy más érdekeltségekkel rendelkező amerikaiaknak 2021 novemberéig ki kell vonulniuk az adott vállalkozásokból.
A dokumentumban Donald Trump megerősítette korábbi álláspontját, miszerint Kína “egyre nagyobb mértékben aknázza ki az Egyesült Államok tőkeerejét a saját hadereje, hírszerzése és biztonsági rendszerei fejlesztése és modernizálása érdekében”.
Trump ezt az amerikai nemzetbiztonságra fenyegetőnek minősítette, leszögezve, hogy ezek a kínai fejlesztések “közvetlenül fenyegetik” az Egyesült Államokat és a külföldön állomásozó amerikai katonákat.
A szóban forgó vállalatok a repülőgépiparban, a tengerhajózásban, az építőiparban, a távközlésben és az úgynevezett új technológiákat felhasználó területeken tevékenykednek. Egyaránt jegyzik őket a kínai és a hongkongi tőzsdéken, valamint a Wall Streeten is.(MTI)

Scroll To Top