Trojka: rendben halad az ír kiigazítás

Lezárult az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tízedik felülvizsgálata Írországban, a három szervezet megállapította, hogy a gazdasági kilábalás fokozatos, a mentőcsomaghoz kapcsolt program végrehajtása rendben zajlik – tudatta csütörtökön az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület rámutat, hogy Írország idén egy, jövőre pedig valamivel két százalék fölötti gazdasági növekedést érhet el, a piaci viszonyok az állam és bankszektor számára is kedvezően alakulnak.
„A hatóságok jelentős előrelépést értek el a pénzügyi szektor helyreállítása, és a közfinanszírozás fenntarthatóvá tétele terén, de a fennmaradó kihívások további erőfeszítéseket igényelnek” – állapította meg a trojka, amely úgy látja, hogy az ír belső kereslet erősödni tudott, a szigetország exportját viszont visszafogja, hogy kereskedelmi partnerei a vártnál gyengébben teljesítenek.
A bizottság, az EKB és az IMF leszögezi, hogy a tartós piaci finanszírozás feltétele a költségvetési fegyelem fenntartása. A trojka úgy véli, hogy a 2012-es hiánycélt Írország „kényelmesen” teljesíteni tudta, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a 2013-as költségvetésben lefektetett intézkedéseket szigorúan végre kell hajtani, hogy Írország tartani tudja a kormány által vállalt, az ír bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva 7,5 százalékos hiánycélt.
Folyamatosan zajlik a bankszektor normalizálása is – állapította meg a trojka, amely szerint „kiábrándítóan lassú” indulást követően a bankok egyre több erőfeszítést tesznek, hogy a hátralékos jelzáloghitelek állományát csökkentsék, további erőfeszítéseket vár viszont a pénzintézetektől a bizottság, az EKB és az IMF a kis- és középvállalkozások fenntarthatatlanná vált adósságának szanálásában, ami a munkahelyteremtést hivatott szolgálni.
A trojka szerint a növekedés beindulása némileg csökkenti majd a munkanélküliséget, mindazonáltal Írország hitelezői úgy látják, hogy a munkanélküliség egyre inkább strukturális jellegű, ennek mérséklésére pedig szerintük további politikai erőfeszítésekre van szükség. A trojka álláspontja az, hogy Dublinnak folytatnia kell az ország versenyképességének javítását, eddig védett ágazatokat is meg kell nyitnia a piaci verseny előtt. A közlemény szerint a privatizáció is kedvezhet a munkahelyteremtő beruházásoknak.
A bizottság, az EKB és az IMF örömmel nyugtázta, hogy a legutóbbi kötvényaukción Írország sikeresen értékesítette hosszú távú, 10 éves lejáratú államkötvényeit, alacsony 3,5 százalékos hozam mellett.
A bizottság tudatja, hogy a felülvizsgálat végeztével Írország újabb 1-1 milliárd eurót hívhat le az IMF-től és az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköztől, valamint várhatóan további félmilliárd euróhoz juthat hozzá az uniós országokkal kötött kétoldalú hitelmegállapodás alapján. A teljes hitelprogram összege az EU, a tagállamok és az IMF hozzájárulását összeadva mintegy 67,5 milliárd euró. (MTI)

Scroll To Top