Trafik – Onlinekassza.hu: nem kell kiírni a cigaretta szálankénti árát az üzletekben

Bár több trafikos aggódik amiatt, bírságot kapnak, ha nem írják ki üzleteikben a cigaretta szálankénti árát, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tájékoztatása szerint a kereskedőknek csak a cigaretta dobozonkénti árát kell feltüntetniük – írta pénteken az onlinekassza.hu hírportál.

A pénztárgépek Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bekötésével foglalkozó portál cikke szerint a Nemzeti Dohányszakkereskedők Egyesülete hívta fel tagjai figyelmét, hogy ne csak a teljes doboz árát írják ki.
Budapesti trafiktulajdonosok jelezték az onlinekassza.hu hírportálnak, hogy ellenőrök jártak az üzletükben, és hiányosságként jegyezték fel, ha csak a cigaretta dobozonkénti ára volt kiírva. Arra szólították fel az árusokat, hogy az egységárat tüntessék fel, azt pedig szálanként kell érteni.
„A kereskedők azért tartják abszurdnak a helyzetet, mert a törvény már régóta tiltja a cigi szálankénti árusítását, nem értik, miért kellene akkor úgy árazni, ahogyan nem is lehet eladni” – olvasható a cikkben.
Ugyanakkor a hírportál kérdésére Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője közölte, nincs szükség arra, hogy a cigarettáknál feltüntessék a szálankénti árat, mivel ezek a termékek egységes csomagolásban kaphatók.
A fogyasztóvédelmi törvény szabályozza az egységár feltüntetését.
„Talán abból adódik a félreértés, hogy a nemzeti dohányboltokban található egyéb termékek esetében kötelező az egységár feltüntetése, ami azt a célt szolgálja, hogy összehasonlíthatóak legyenek a kondíciók. Például a füstszűrök esetében ki kell írni, mennyibe kerül egy darab, hiszen ezeknél a termékeknél nincs egységes csomagolási mennyiség” – idézi az onlinekassza.hu Fülöp Zsuzsannát. Ha valaki elmulasztja az egységár feltüntetését, annak sem kell pénzbírságtól tartania, csak felszólítják az ellenőrök, hogy pótolja a hiányosságot – tette hozzá a szóvivő.(MTI)

Scroll To Top