Tőzsdezárás – Erős zárás az európai tőzsdéken - Gazdasagportal.hu

Tőzsdezárás – Erős zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után nagy nyereséggel zártak kedden a főbb európai értékpapírpiacok.

A kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,93 és 0,96 százalék nyereséget mutattak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,91 százalékkal erősödött.
Londonban 0,88 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,16 százalékkal erősödött a még nem hivatalos záróadatok alapján, a párizsi CAC-40 index pedig 0,71 százalékkal emelkedett. Madridban 0,64 százalék, Milánóban 0,88 százalék indexemelkedéssel fejezte be a keddi kereskedést a tőzsde.
A tőzsdei befektetők kedden már fellélegeztek a kínai vírusjárvány közelgő visszaszorítását valószínűsítő hírekre. Abban azonban már teljesen biztosak a gazdasági elemzők, hogy mindez súlyos érvágást okoz majd a kínai, és ezáltal a globális gazdasági növekedésnek. Kínai elemzők keddi figyelmeztetése alapján a járvány egy százalékpontot is lefaraghat az ország idei GDP-növekedéséből.

Az olajár a bizakodóbbá vált piaci hangulat közepette a korábban elért 13 havi mélypontról erősödött vissza kedden. A kínai olajkereslet jelentős csökkenésével szembeni aggályok azonban továbbra is erős féket vetnek az áremelkedésnek. A kínai olajfinomítók februárra tervezett termeléscsökkentése például egy százalékkal mérsékelheti a globális nyersolaj-felhasználást.
Az európai piacok zárásakor a globális kereskedelemben hordónként 50,16 dolláron a WTI ára 1,19 százalékkal állt magasabban, a Brent nyersolaj ára pedig 1,67 százalékkal 54,16 dollárra emelkedett.
Az eurót 0,09 százalékkal jegyzik erősebben 1,0919 dolláron, az arany spot ára unciánként 1564,67 dolláron 0,46 százalékkal áll alacsonyabban.(MTI)

Scroll To Top