Tőzsdenyitás előtt – Veszteséges kezdés várható Európában - Gazdasagportal.hu

Tőzsdenyitás előtt – Veszteséges kezdés várható Európában

Indexcsökkenésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon az előző napi túlnyomórészt pozitív zárás után.

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti DAX indextől 0,3 százalékos, a londoni FTSE-100 indextől 0,4 százalékos, a párizsi CAC-40 indextől pedig 0,6 százalékos emelkedés várható a csütörtöki kereskedés kezdetén.
Szerdán a főbb európai tőzsdék többsége indexemelkedéssel zárt. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,22 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,47 százalékkal erősödött. Londonban az FTSE-100 index 0,15 százalék, a frankfurti DAX index 0,72 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,40 százalék emelkedést ért el. Madrid viszont 0,09 százalékkal, Milánó pedig 0,07 százalékkal zárt alacsonyabban.
A tőzsdei árfolyamokat már a hét eleje óta terhelő aggodalmat az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok elmérgesedéséről Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenete oldotta fel szerdán. Az elnök üzenetében jelezte, hogy kínai küldöttség érkezik Washingtonba a kereskedelmi megállapodás megkötése szándékával.

Csütörtökre azonban ismét borúsabbá váltak a kilátások, mivel az amerikai elnök Kínát tette felelőssé a tárgyalások megakadásáért. “Megszegték a megállapodást. Ezt nem tehetik meg, fizetni fognak érte” – közölte. A fordulat az ázsiai tőzsdéket is veszteségbe fordította csütörtökön, a kínai piacok a zárás közeledtével másfél-két százalékos, Tokió közel egy százalékos, Szöul pedig közel két százalékos veszteséget mutatott.
A világpiaci olajár a kereskedelmi ellentétek nyomása alatt ismét csökkenésnek indult még az amerikai olajkészletek meglepően nagymértékű, négymillió hordós múlt heti zsugorodása ellenére is. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára hordónként 69,86 dolláron 0,72 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben, a WTI ára pedig 0,69 százalékkal 61,69 dollárra csökkent.
Az euró 0,05 százalékkal erősödött 1,1197 dolláros jegyzésre, az arany ára 0,13 százalékkal unciánként 1283,05 dollárra emelkedett.(MTI)

Scroll To Top