Heti tőzsdei összefoglaló – Valamennyi vezető részvény gyengült a múlt héten

A vezető részvények közül egy sem tudott erősödni az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsde részvényindexe, a BUX 525,68 pontos, 2,20 százalékos csökkenéssel 23 357,24 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac múlt heti – január 18-22. közötti – forgalma 56,43 milliárd forint volt, szemben az előző heti 70,23 milliárd forinttal.
A vezető részvények közül a legstabilabbnak a Mol bizonyult, mindössze 0,18 százalékkal gyengült a múlt héten, a legnagyobb, 4,50 százalékos esést pedig az OTP szenvedte el.
Hétfőn az elmúlt hetek felülteljesítése miatt korrigált a piac és estek a magyar tőzsdén az árfolyamok. Eközben a főbb nyugat-európai tőzsdéken csak minimális elmozdulás volt, az amerikai tőzsde pedig – ünnep miatt – nem nyitott ki. A forgalom közelített a 11 milliárdhoz.
Kedden a magyar piac a nyitás után gyorsan masszív pluszba került, az első tíz percben kialakult napi maximum után azonban zárásig folyamatosan esett a BUX, végül 0,15 százalékos emelkedéssel zárt. A forgalom 10 milliárd forintra esett vissza.
Szerdán az olajár esése “besötétítette” a budapesti kereskedést is, a magyar tőzsde – a nemzetközi vezető részvényindexekhez hasonlóan – erős mínuszban zárt. Az esés megközelítette a háromszáz pontot. A forgalom ekkor volt a heti csúcsán, 13,6 milliárd forinttal.
Csütörtökön 150 pontot emelkedett a BUX, 12,3 milliárd forintos forgalomban. A nemzetközi piacokon is javult a hangulat, miután az Európai Központi Bank (EKB) elnöke sejteni engedte, hogy újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket jelenthet be, emellett a kőolaj ára is stabilizálódott.
Pénteken az olajár további növekedése és az EKB kilátásba helyezett monetáris könnyítése emelte a tőzsdeindexet. A szakértők azonban arra figyelmeztettek: ez még nem tekinthető trendfordulónak, ahhoz még legalább további két nap emelkedés szükséges. A forgalom a BÉT-en 9,5 milliárd forintot tett ki, a BUX csaknem 2 százalékot emelkedett.
bet0Az OTP 5818 forinton zárta a hetet, ez 274 forinttal, 4,50 százalékkal alacsonyabb az előző heti záróáránál.
A Mol az előző pénteki záráshoz képest 25 forinttal, 0,18 százalékkal gyengült, 13 575 forintot ért pénteken.
A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,00 százalékkal, 396 forintra csökkent.
A Richter értéke 116 forinttal, 2,07 százalékkal esett.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,37 százalékkal, 1648,78 pontra mérséklődött a múlt héten.(MTI)

Scroll To Top