Tőzsdenyitás előtt – Pozitív korrekció várható az európai tőzsdéken

Az előző napi mély veszteségek mérsékelt pozitív korrekciójával kezdhetik a keddi tőzsdei kereskedést a főbb európai piacok.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb értékpapírpiacokon, Londonban, Frankfurtban és Párizsban 0,2-0,4 százalékos indexemelkedéssel indulhat a keddi kereskedés.
Hétfőn a kínai koronavírus-járvány miatt kialakult aggodalmak mély veszteségbe nyomták az árfolyamindexeket a világ tőzsdéin. Európában két százalékot meghaladó veszteséggel zártak a főbb piacok, az amerikai tőzsdéken másfél százalék körüli volt a veszteség.
Az árfolyamcsökkenés leginkább a kínai kereskedelmi kapcsolatokban erősen érintett ágazatokat, így például a nyersanyagipart érintette a legérzékenyebben. Az európai nyersanyagipari ágazati index több mint négy százalékkal gyengült hétfőn.

A légitársaságok részvényei is nagyot gyengültek hétfőn, az Air France-KLM 5,6 százalékkal, a British Airways tulajdonosa, az ICAG 5,4 százalékkal, az easyjet 5,0 százalékkal.
Nyomás alá helyezte az árfolyamokat hétfőn még a németországi üzleti hangulatindex várt javulás helyett januárban bekövetkezett romlása is.
Hétfőn a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index és a Stoxx 600 index egyaránt 2,26 százalékkal gyengült, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 2,68 százalékkal csökkent. Londonban 2,29 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index, a DAX Frankfurtban 2,74 százalékkal csökkent, a párizsi CAC-40 pedig 2,68 százalékkal végzett alacsonyabban. Milánóban 2,31 százalékos, Madridban 2,05 százalékos indexveszteséggel fejeződött be a hétfői tőzsdei kereskedés.
Az olajár kedden már sorban a hatodik napja gyengül a kínai vírusfertőzés következtében várhatóan csökkenő gazdasági teljesítmény és ezzel párhuzamosan alacsonyabb olajkereslet miatt. A Brent ára hordónként 58,49 dolláron 0,15 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben az európai piacok nyitása előtt másfél órával, a WTI ára pedig 0,02 százalékkal 53,13 dollárra csökkent.
Az eurót 0,05 százalékkal jegyzik erősebben 1,1021 dolláron, az arany spot ára 0,15 százalékkal unciánként 1579,22 dollárra csökkent.(MTI)

Scroll To Top