Tőzsdenyitás előtt – Pozitív kezdésre lehet számítani Európában

Az előző napi erősödő lendületre építve további emelkedéssel nyithatnak kedden a főbb európai értékpapírpiacok.

A határidős indexjegyzések alapján a főbb indexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,2-0,3 százalék erősödéssel, az euróövezeti EuroStoxx50 gyűjtőindex pedig 0,1 százalék emelkedéssel kezdheti a keddi kereskedést.
Hétfőn nagy indexnyereséggel nyugtázták záráskor a hétvégi amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások bíztató alakulását az európai értékpapírpiacok. Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 páneurópai indexek 0,77 és 0,78 százalék erősödést értek el, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,73 százalékkal emelkedett.
Londonban az FTSE-100 index 0,97 százalék nyereséggel fejezte be a hétfői kereskedést, a frankfurti DAX index 0,99 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,52 százalékkal emelkedett. Madridban 0,72 százalék indexemelkedéssel végzett a tőzsde, Milánóban pedig 0,09 százalék lett az indexnyereség zárásra.

A bizakodó befektetői hangulat elsősorban a hétvégi amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon elért előrelépésre vezethető vissza. Az Egyesült Államok és Kína szombaton a G20-ak oszakai csúcstalálkozóján a kereskedelmi tárgyalások folytatásában állapodott meg azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök a feszültség oldása érdekében a tárgyalások idejére felfüggesztette a kínai termékek importvámjának kilátásba helyezett megemelését, valamint jelezte szándékát a Huawei kínai távközlési berendezés gyártó vállalat ellen elrendelt szankciók enyhítésére is.
A kínai Huawei elleni szankciók enyhítése elsősorban az európai félvezető-ipari cégek, az STMicro, az ASM International, az AMS és az Infineon részvényeinek kedvezett.
Az indexek emelkedését ugyanakkor fékezte némiképpen az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének újabb csökkenéséről közzétett kimutatás. Májushoz képest ugyanis némileg tovább zsugorodott az euróövezet feldolgozóiparának júniusi teljesítménye.
Az olaj ára a hétfői drágulás után kedden már lefelé korrigált. Az emelkedés még annak volt köszönhető, hogy az OPEC és szövetségesei várhatóan legalább az év végéig meghosszabbítják a termelés-csökkentési megállapodást. A keddi negatív korrekció pedig a legfrissebb és a várakozásoktól elmaradó feldolgozóipari teljesítménymutatók alapján leszűrhető olajkeresleti kilátások romlásának tulajdonítható.
Az európai kereskedési idő kezdete előtt másfél órával az északi-tengeri Brent nyersolaj ára 0,02 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 65,05 dolláron, az amerikai WTI ára pedig 0,17 százalék csökkenéssel 58,99 dolláron. Hétfőn a WTI ára 60 dollár felett is járt, öt hete a legmagasabb szinten.
Az eurót 0,05 százalékkal jegyzik erősebben 1,1290 dolláron, az arany ára 0,40 százalékkal unciánként 1394,85 dollárra emelkedett. Az arany ára hétfőn két százalékkal csökkent.(MTI)

Scroll To Top