Tőzsdenyitás előtt – Pozitív kezdés várható Európában

Pozitív kezdés várható pénteken az európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai indexek csekély, 0,1 százalék körüli emelkedéssel kezdhetik a pénteki kereskedést.

Az európai tőzsdeindexek veszteséggel zártak csütörtökön. A fogyasztói árak az euróövezetben négy éve az első alkalommal csökkentek, az euróövezeti építőipar teljesítménye júliusban már a hatodik egymást követő hónapja maradt el az egy évvel korábbitól, az új autók forgalomba helyezése pedig augusztusban tovább csökkent.
Az európai gyűjtőindexek közül az FTSE EuroFirst 300 0,52 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,51 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,67 százalékkal zárt alacsonyabban. Az európai indexek 0,8-0,9 százalékos, a hét eleje óta gyűjtött nyereséggel indulnak neki a pénteki kereskedésnek, az euróövezeti index pedig nagyjából a hét eleji szinten áll.
Londonban 0,47 százalékos indexveszteséggel zárt a tőzsdeindex csütörtökön annak ellenére is, hogy a Bank of England jelezte szándékát további mennyiségi monetáris ösztönzők alkalmazására. Frankfurtban a DAX 0,36 százalékot, a párizsi CAC-40 index 0,69 százalékot veszített. Milánóban az index 1,12 százalékos csökkenéssel egy heti mélypontot ért el, a madridi tőzsdeindex pedig 0,35 százalékkal csökkent.

Az olajár emelkedett pénteken. Az OPEC+ csütörtökön jelezte, hogy fel fog lépni azon tagjaival szemben, akik nem tartják magukat a termeléscsökkentési megállapodáshoz.
A Brent ára az európai kereskedési idő kezdete előtt 0,65 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 43,58 dolláron, a WTI ára pedig 0,66 százalékkal 41,24 dollárra emelkedett.
A WTI mintegy 10,0, a Brent pedig több mint 9,0 százalékos nyereséget halmozott fel a hét eleje óta a hurrikán miatt lecsökkent amerikai termelés hatására.
Az eurót 0,03 százalékkal jegyzik erősebben 1,1851 dolláron, az arany spot ára 0,41 százalékkal unciánként 1951,98 dollárra emelkedett.(MTI)

Scroll To Top