Tőzsdenyitás előtt – Pozitív kezdés várható az európai tőzsdéken

Indexemelkedésre lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.

A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai tőzsdeindexek 0,4-0,6 százalékos emelkedéssel kezdhetik a szerdai kereskedést.
Az euróövezet és a nagy euróövezeti nemzetgazdaságok teljesítményének februári alakulására engednek majd következtetni a Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexei. A várakozások szerint az adatok teljesítménynövekedést mutatnak majd.
Kedden az FTSE EuroFirst 300 európai gyűjtőindex 0,21 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,19 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,03 százalékkal végzett magasabban.
Londonban 0,38 százalékkal erősödött az FTSE-100 index. A DAX index Frankfurtban 0,19 százalékos emelkedéssel két heti csúcson végzett 14 ezer pont felett. Párizsban a CAC-40 index 0,29 százalékkal erősödött kedden. Milánóban 0,78 százalékkal zárt alacsonyabban a tőzsdeindex, elsősorban az alacsonyabb olajárakat követő olajipari részvények esése miatt. A madridi tőzsdeindex 0,27 százalékkal csökkent az előző nap.

Az amerikai tőzsdék 0,5-1,5 százaléknyi veszteséggel fejezték be a keddi kereskedést, a szerdai tőzsdenap viszont indexerősödéssel indult el az ázsiai piacokon. Tokióban nem sokkal a kereskedés vége előtt 0,5 százalék nyereséget mutatott a tőzsdeindex, Sanghajban még órákkal a zárás előtt 1,4 százalékos emelkedést, Sencsenben pedig 0,7 százalékost. Hongkongban 1,7 százalékos, Szöulban 0,8 százalékos nyereségben járt a tőzsdeindex az európai piaci kezdés előtt bő két órával.
Az olajár szerdán reggel emelkedett a korábban elért egy hetes mélypontról. Az árat előzőleg az a hír nyomta le, hogy az OPEC+ csütörtöki tanácskozásán a javuló keresleti kilátások függvényében növelni készül kitermelését.
Az európai kereskedési idő kezdete előtt bő két órával a Brent nyersolaj ára 0,45 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 62,98 dolláron, a WTI ára pedig 0,35 százalékkal 59,96 dollárra emelkedett.(MTI)

Scroll To Top