Tőzsdenyitás előtt – Gyenge kezdés várható Európában

Indexcsökkenés várható pénteken az európai tőzsdéken a nyitást követően.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai tőzsdék, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,5 és 1 százalék közötti indexveszteséggel nyithatnak pénteken.
A Wall Street 2 százalék feletti csütörtöki zárásához képest a pénteki globális kereskedési napot az ázsiai tőzsdék már indexcsökkenéssel indították el. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával Tokióban, Szöulban és Hongkongban közel 1 százalékos veszteségben jártak az indexek, a sanghaji és a tajpeji mutatók pedig 0,5 százalékos mínuszt mutattak.
Az európai tőzsdeindexek széles ingadozás után mérsékelt pozitív eredménnyel fejezték be a csütörtöki kereskedést. Az indexeket pozitív kezdés után mélybe taszította a munkanélküliek számának váratlanul magas növekedése az Egyesült Államokban. A múlt héten 6,6 millióval nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az elemzők által várt 3,5 millió helyett és az előző heti 3,3 milliós növekedés után. A vírusjárványt megelőzően a heti kérelmek száma száz-kétszázezres nagyságrendben szokott ingadozni. Az olajár több mint 20 százalékos emelkedése aztán a tőzsdei árfolyamokon is éreztette pozitív hatását, az indexek erősödtek, ennek mértéke azonban zárásra már mérséklődött. A csütörtöki tőzsdenap legnagyobb nyertese az olaj és gázipari ágazat volt öt és százalékos indexemelkedéssel.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,63 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,42 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,31 százalékkal emelkedett csütörtökön. Londonban 0,47 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,27 százalékkal emelkedett, Párizsban 0,33 százalékkal erősödött a CAC-40 index. A milánói tőzsde 1,75 százalékos indexemelkedéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést, a madridi viszont 0,08 százalékos csökkenéssel.
Az olajár pénteken már korrigálta az előző napi nagy nyereségét. Csütörtökön Donald Trump amerikai elnök a közelgő szaúdi-orosz olajtermelési megállapodásról tett bejelentésével az olajár valaha elért legnagyobb egy napon belüli emelkedését idézte elő. A Brent ára több mint 20 százalékkal, a WTI ára közel 25 százalékkal emelkedett. Miután azonban az orosz elnöki szóvivő lehűtötte a befektetői kedélyeket, az olajár lefelé korrigált.
Az európai kereskedési idő kezdete előtt bő két órával a pénteki globális kereskedelemben a Brent nyersolaj ára 4,84 százalékkal hordónként 28,49 dollárra, a WTI éra 6,40 százalékkal 23,70 dollárra csökkent.
Az eurót 0,12 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0843 dolláron, az arany ára 0,08 százalékkal unciánként 1612,98 dollárra csökkent.(MTI)

Scroll To Top