Tőzsdenyitás előtt – Gyenge kezdés várható Európában

Veszteséges kezdésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon a hétfői nyereséges zárás után.

A határidős indexjegyzések alapján a főbb tőzsdéken, a londoni, frankfurti és párizsi értékpapírpiacokon 0,5-0,6 százalékos indexcsökkenéssel várható a nyitás.
Hétfőn emelkedéssel fejezték be a kereskedést a főbb piacok, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,29 százalék nyereséggel zárt, a páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,22 és 0,26 százalékkal emelkedtek. Londonban 0,07 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,42 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,31 százalékkal emelkedett.

A hétfői kereskedés legnagyobb nyertesei az autóipari részvények voltak, ágazati mutatójuk több mint két százalékkal emelkedett. Az autóiparnak az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendeződésének jelei adtak lökést. Donald Trump elnök ugyanis a megállapodást megelőlegezve bejelentette a kínai importvámok megemelésére kitűzött március elsejei határidő elhalasztását.
Az olajár kedden mérsékelt csökkenéssel folytatta hétfői három százalékos esését. Donald Trump amerikai elnök hétfőn Twitter üzenetben túl magasnak nevezte az olajárakat, mérsékletre intette az exportőröket és leszögezte, hogy további áremelkedéssel a világ nem tud együtt élni. Az OPEC és néhány nagy exportőr, így Oroszország januártól napi 1,2 millió hordóval csökkentette termelését, és az olaj főleg ennek következtében az idén 20 százalékkal drágult.
Kedden az európai kereskedés kezdete előtt két órával a Brent nyersolaj ára 64,83 dolláron 0,12 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben. A WTI ára 0,40 százalékkal hordónként 55,26 dollárra csökkent.
Az eurót 0,02 százalékkal jegyzik alacsonyabban 1,1356 dolláron, az arany ára 0,06 százalékkal unciánként 1330,25 dollárra emelkedett.(MTI)

Scroll To Top