Tőzsdenyitás előtt – Emelkedésre számítanak az elemzők

Emelkedésre számítanak az elemzők a részvénypiacon a keddi tőzsdei kereskedésben.

Józsa Bence, az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője az MTI-nek kedden küldött előrejelzésében kiemelte, hogy a koronavírus-járvány gyors terjedése és emiatt egyre romló gazdasági kilátások komoly pesszimista reakciót váltottak ki a tőzsdéken, ugyanakkor a kormányok és a jegybankok egyre aktívabb lépéseket tesznek, hogy fékezzék a járványt és annak recessziót generáló hatásait.
Az OTP árfolyama át tudta törni a 9000 forintos ellenállási szintet, a hétfői kereskedésben még alatta zárt, így kedden ismét ezzel az ellenállási szinttel küzdhet a jegyzés, támasz a 8200 forintos szinten található. Tovább emelkedhet a Mol jegyzése, miután az olaj árfolyama ismét felfele indult, 2000 forintnál található az ellenállás. A Richter árfolyamában 5200 forintnál található a támasz, és 6000 forintnál az ellenállási szint. A Magyar Telekom jegyzése napok óta oldalazást mutat, ebben nem várható változás, a 340-360 forintos tartományban mozoghat a jegyzése.

Erősödhet a forint, a hétfői kereskedés során kisebb korrekció mutatkozott a forint árfolyamában, az euró-forint jegyzése visszatért a 350-es szint közelébe. Amennyiben kitart kedden a pozitív nemzetközi hangulat, akkor tovább erősödhet a forint és a 350-es szint alatt maradhat a jegyzés, fontos ellenállási szint 360 közelében húzódik – írja Józsa Bence.
Saját részvény vásárlásba kezd az Opus. A társaság megbízást adott legfeljebb 3 millió darab saját részvény vásárlására, melyet áprilistól kezdve három hónapon keresztül tervez lebonyolítani. A korábbi éves időszak forgalmi adatai alapján kalkulált napi kereskedés 10 százalékában maximalizálta a megszerezhető részvények arányát – olvasható az Equilor junior elemzőjének összefoglalójában.
A CIB elemzése kiemelte, hogy a Fed újabb lépésekkel igyekszik biztosítani a piaci likviditást, megakadályozni a hitelezés lefagyását, és jelezte, még van muníciója, ha szükséges. A Fed-lépések a globális piacon a hangulatot hétfőn még nem, de kedden Ázsiában már javították. A napon belüli kilengések hétfőn kissé mérséklődtek, de az idegesség továbbra is megmaradt a piacon.
A hazai piacon a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntésére figyelnek a befektetők, a piac nem vár kamatváltoztatást, ugyanakkor kérdés, hogy a likviditási intézkedéseken túl lesznek-e újabb lépések – írja a CIB.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 111,38 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel, 30 848,56 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 15,5 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott a pénteki záráshoz képest. A Mol 29 forinttal, 1,57 százalékkal 1871 forintra erősödött, 2,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 120 forinttal, 1,35 százalékkal 8985 forintra nőtt, forgalmuk 10,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 8,50 forinttal, 2,43 százalékkal 341,50 forintra gyengült, forgalma 295,3 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 220 forinttal, 3,90 százalékkal 5420 forintra esett, a részvények forgalmuk 1,7 milliárd forintot ért el.(MTI)

Scroll To Top