Tőzsdenyitás előtt – Eltérően látják az elemzők a hétfői kereskedés várható irányát

Eltérően látják a hétfői kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI által megkérdezett elemzők.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint az európai piacokon uralkodó negatív hangulat lesz hatással a budapesti tőzsdére is, mivel sem az amerikai költségvetésről, sem az adósságplafonról nem született megállapodás. A hétfői nyitásban enyhe, 0,3 százalék körüli csökkenésre számít. Hozzátette: a nap folyamán nem várható piacbefolyásoló makroadat, amely hatással lehetne a magyar börzére. Az elemző szerint az OTP-papírok árfolyama az erős pénteki zárás után akár egy százalékkal is eshet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a bankrendszert érintő hétvégi kijelentése miatt. Varga Mihály szerint a bankok nem tettek szinte semmit a devizahitelesek problémájának megoldására. A nemzetgazdasági miniszter a Népszabadságnak adott interjúban közölte, ha november elejéig nem érkezik javaslat, a kormány pillanatokon belül be fogja nyújtani saját megoldását.
Sőre Balázs, a Buda-Cash üzletkötője szerint a pénteki zárószintje környékén nyithat a BUX hétfőn, pozitív hangulatot az amerikai megegyezésről szóló hírek hozhatnának. Az üzletkötő nagy elmozdulásra nem számít a nap folyamán.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 41,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 18 638,17 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 10 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. A Mol ára 225 forinttal, 1,46 százalékkal 15 160 forintra csökkent, 694,8 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 40 forinttal, 0,93 százalékkal 4360 forintra erősödött, forgalmuk 3,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,68 százalékkal 294 forintra nőtt, forgalma 235,6 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 21 forinttal, 0,51 százalékkal 4100 forintra esett, a részvények forgalma 2,7 milliárd forintot ért el.(MTI)

Scroll To Top