Tőzsdenyitás előtt – Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok - Gazdasagportal.hu

Tőzsdenyitás előtt – Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán, a New York-i tőzsde nyomdokain haladva.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató és a párizsi CAC-40 index egyformán 0,15 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index pedig 0,1 százalékkal csökkenhet nyitásban.
A befektetők a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások részleteit várják, miután Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn úgy fogalmazott, hogy küszöbön áll a megállapodás megkötése. Jóllehet az amerikai kormányzat több vezetője is pozitív nyilatkozatokat tett, a piaci szereplők még mindig nem tudják megítélni, hogy a két ország közötti kereskedelmi megállapodás mennyire lesz átfogó.
Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin vegyesen alakult a kereskedés. Kínában kilenc havi csúcs közelébe emelkedtek az irányadó indexek azokra a reményekre, hogy a kormány újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket tesz. A térség más országaiban azonban felülkerekedett az aggodalom a geopolitikai fejlemények miatt, miután kiderült, hogy Észak-Korea helyreállított egy rakétakilövő állást, John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó pedig újabb szankciókkal fenyegette meg Phenjant.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,54 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,17 százalékos mínuszban, míg az ausztráliai S&P/ASX 200 0,75 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A sanghaji tőzsde 1,57 százalékos nyereségben zárt, míg a hongkongi Hang Seng 0,12 százalékos pluszban állt a kereskedés vége előtt egy órával.
A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,11 százalékkal, 526,47 pontra emelkedett.
A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára mérsékelten csökkent az ázsiai kereskedésben. A májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,49 százalékos mínuszban, 65,54 dolláron, míg az áprilisi szállítású WTI 0,71 százalékos veszteségben, 56,16 dolláron forgott szerda reggel nyolc órakor.
Kedden emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,69 százalékkal, 7183,43 pontra, a frankfurti DAX-index 0,24 százalékkal, 11 620,74 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,21 százalékkal, 5297,52 pontra nőtt. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,15 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,24 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,30 százalékkal kúszott feljebb.(MTI)

Scroll To Top