Tőzsdenyitás előtt – Csökkenés várható Európában

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék kedden, szerte a világon a piacok az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatdöntő ülésére és az újabb gyorsjelentésekre várnak.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 13 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 32 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 15 ponttal eshet a nyitásban, míg a milánói FTSE MIB pár ponttal emelkedhet.
A Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága kedden ül össze két napos tanácskozásra. A várakozások szerint nem változtat a rendkívül laza monetáris politikán, de a befektetők nagy figyelemmel követik majd Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatóját, különös tekintettel az emelkedő inflációra.
A legnagyobb európai bank, a londoni központú HSBC már közzétette első negyedéves beszámolóját: bevételei elmaradtak ugyan a várttól, de adózás előtti nyeresége 79 százalékkal, 5,8 milliárd dollárra nőtt, meghaladva a 3,34 milliárd dolláros várakozásokat.
Európában a nap folyamán a BP, az UBS, az ABB, a Schneider Electric, a Novartis és a Whitbread gyorsjelentése lesz még érdekes, míg az Egyesült Államokban az Alphabet, a Microsoft, a Starbucks és az AMD beszámolóját várja a piac.
Ázsiában és a csendes-óceáni térségben csökkentek a vezető indexek kedden, mivel a kockázatvállalási kedvet és a gazdasági kilátásokat egyaránt rontja a betegek számának emelkedése az olyan országokban, mint például India. A japán jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott monetáris politikáján, de 0,5 százalékról 0,1 százalékra rontotta a maginflációs előrejelzését a 2021-es pénzügyi évre.

Tokióban 0,36 százalékos, Sydneyben 0,23 százalékos, Szöulban pedig 0,11 százalékos mínuszban közelített az irányadó tőzsdemutató a záráshoz. Sanghaj 0,08 százalékos, Sencsen pedig 0,76 százalékos veszteségben állt zárás előtt bő egy órával. A hongkongi Hang Seng viszont 0,22 százalékos pluszban állt bő két órával zárás előtt.
A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.
A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,11 százalékos pluszban, 65,75 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 1,10 százalékos nyereségben, 62,59 dolláron forgott háromnegyed nyolckor.
Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,09 százalékkal, 1781,76 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,12 százalékkal, 1782,30 dollárra kúszott fel a New York-i árupiacon.
Hétfőn emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék.
London 0,35 százalékos, Frankfurt 0,11 százalékos, Párizs 0,28 százalékos, Madrid 0,97 százalékos, Milánó pedig 0,52 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,26 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,18 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,19 százalékkal emelkedett.
New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,18 százalékos mínuszban, míg az S&P 500-as mutató 0,22 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,87 százalékos pluszban zárt. A határidős indexek enyhe emelkedést valószínűsítenek a keddi nyitásra.(MTI)

Scroll To Top