Tőzsdenyitás előtt – Az elemzők mérsékelt emelkedésre számítanak a Magyar börzén

A vezető nyugat-európai tőzsdéken enyhén emelkedő indexekre számítanak a szakértők a derűsebb piaci hangulatban.  Enyhe emelkedést vár a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az MTI által megkérdezett elemző.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint a szerdán bejelentett lengyel nyugdíjreform hatására – amit hasonlónak tartott a korábban Magyarországon bevezetett változtatáshoz – a befektetők a lengyel papírok helyett a magyar részvények javára döntenek, ami segíti a piacot. (Lengyelországban az állam magához vonja a magánnyugdíjpénztárak állampapír-portfólióját és a továbbiakban nem teszi kötelezővé a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket.)
A Mol esetében nem vár jelentős elmozdulást, a Richter tovább erősödhet. Az OTP árfolyamát nyomás alatt tartják a devizahitelesek mentőcsomagjával kapcsolatos negatív várakozások, de a viszonylag kedvező nemzetközi hangulat miatt a bankpapír csütörtökön tartja a 4200 forintos szintet – vélekedett az elemző.
A vezető nyugat-európai tőzsdéken enyhén emelkedő indexekre számítanak a szakértők a derűsebb piaci hangulatban. A nap folyamán a húsz vezető gazdasági hatalom a G20 csoport szentpétervári csúcstalálkozójáról érkező hírek, továbbá az Európai Központi Bank és a Bank of England monetáris politikai döntései és amerikai makroadatok alakíthatják a kereskedés menetét.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 115,36 pontos, 0,63 százalékos csökkenéssel, 18 156,25 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 4,5 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A Mol ára 60 forinttal, 0,37 százalékkal 16 135 forintra csökkent, 349,9 millió forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 48 forinttal, 1,12 százalékkal 4222 forintra esett, forgalmuk 1,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,28 százalékkal 308 forintra gyengült, forgalma 154,0 millió forint volt. A Richter árfolyama nem változott, 3725 forintot ért, forgalma 1,9 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis ára 530,3 millió forintos forgalom mellett 310 forinttal, 1,49 százalékkal 20 550 forintra csökkent.(MTI)

Scroll To Top