Tőzsdei gyorsjelentés – Hiába a hatalmas adóteher, még így is komoly profitot ért el az Émász

Az Émász nettó nyeresége nőtt, működési eredménye romlott az első félévben.

Mintegy 1,79 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért el az idén az első félévben az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Nyrt., míg az előző év hasonló időszakában 1,70 milliárd forintot – közölte a cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült féléves beszámolójában.

A csütörtökön megjelent jelentés szerint a működési eredmény jelentősen romlott, 2,06 milliárd forintot tett ki, míg az előző év hasonló időszakában 4,25 milliárd forintot.
A cégcsoport első félévi összes bevétele meghaladta a 44,32 milliárd forintot, a tavalyi hasonló időszaki 44,08 milliárd forint után.
A jelentés szerint az adózás előtti eredmény 3,27 milliárd forint volt, az előző év azonos időszakában pedig 2,66 milliárd.
Az Émász cégcsoport eredménye jelentősen elmarad az előző évhez képest, ami az adózási környezetben és a szabályozásban bekövetkezett változásokkal, valamint a folyamatosan csökkenő fogyasztással magyarázható – írta a cég a beszámolóban.
A beszámoló szerint a társaság működését kedvezőtlenül befolyásolta, hogy január 1-jétől a válságadó kivezetése mellett életbe lépett a közműadó, amelynek összege meghaladja a válságadót. A lakossági áramárak a kormány döntésének megfelelően 10 százalékkal csökkentek január 1-jétől, miközben a lakossági egyetemes szolgáltatás már évek óta veszteséges – írták.
További negatív tényezőként sorolja fel a jelentés, hogy bár az eredménycsökkenés hatására csökkent a társasági adó, a „Robin Hood-adó” ez év január 1-jével 8 százalékról 31 százalékra növekedett, valamint az egyetemes szolgáltatói és az elosztói engedélyes tevékenységre is kiterjesztették, így összességében a jövedelemadó-terhek is növekedtek. Megváltoztak az iparűzési adó számítási szabályai is, ami cégcsoportszinten további adónövekedést eredményeztek.
Az IFRS jelentés szerint az Émász nyereségadó fizetési kötelezettsége az idén az első fél évben másfélszeresére emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, meghaladta az 1,4 milliárd forintot.(MTI)

 

Scroll To Top