Tőzsde – Veszteséges zárás felé tart New York

Gyenge kezdés után vegyesen alakultak az árfolyamindexek szerdán az amerikai tőzsdéken, majd a Fed-kamatdöntés után ismét veszteségbe fordultak.

Az előző napi nagy, mintegy másfél százalékos nyereség után a Wall Street vezető indexei szerdán a negatív kezdés és a pozitív tartományba tett kitérő után 0,7 és 0,5 százalékos veszteséget mutattak a Fed kamattartó döntésének bejelentését követően. A Nasdaq piac Composite indexe viszont többé-kevésbé a veszteséges tartományban mozgott szerdán, a Fed-bejelentés után pedig 1,3 százalék mínuszba süllyedt.
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntő ülését követően a piaci várakozásoknak megfelelő bejelentést tett az irányadó kamatok szinten tartásáról. Indoklásában a Fed megerősítette szándékát a monetáris szigorítás folytatására, miszerint a makrogazdasági adatok által indokolható mértékű, fokozatos ütemű monetáris szigorítást hajt végre.
A tőzsdei árfolyamok azért vettek negatív fordulatot a Fed bejelentését követően, mert a testület a piaci várakozásokkal ellentétben a döntéshez fűzött magyarázatban nem zárta ki egyértelműen egy újabb kamatemelés lehetőségét a márciusi ülésen. Piaci szakértők a dokumentum szövegezéséből mindenesetre azt a következtetést vonták le, hogy a korábbinál enyhébben felfelé ívelő kamatpályára lehet számítani az idén.
A Wall Street indexei a kamatdöntéstől függetlenül elsősorban nagyvállalati eredménybeszámolók hatására gyengültek szerdán.
dow-jones1A DJIA indexben nagy súlyozással szereplő Apple és Boeing egyaránt nagy árfolyamveszteséget szenvedett el. Az Apple részvénye például öt és fél százalék, a Boeing részvénye pedig nyolc és fél százalék veszteséget mutatott, amikor a DJIA este fél százalékos veszteségben járt. Mindkét vállalat jó eredménye ellenére a befektetők szemében csalódást keltő előrejelzést tett az előttünk álló évre.
A befektetők egyébként sem a negyedik negyedéves vagy a múlt évi eredményadatokra kíváncsiak, hanem sokkal inkább az éves előrejelzésekre, az eredményprognózisokra. A héten felgyorsul az eredménybeszámolói szezonban a jelentések közzétételének az üteme. Az S&P-500 index tagvállalataiból a héten 135 teszi közzé beszámolóját a FactSet adatai szerint.
A Wall Street indexeinek a nap folyamán pozitív tartományban tett kitérője az olajárak emelkedésének volt köszönhető. Az indexeket az energiaipari vállalatoknak az olajár-emelkedést követő erősödése emelte meg.
Este, mintegy másfél órával az amerikai tőzsdék zárása előtt a Brent nyersolaj ára már 4,13 százalék, a WTI nyersolajé pedig 2,75 százalék emelkedést mutatott a globális kereskedelemben. A Brent jegyzése ekkor hordónként 33,92 dolláron, a WTI hordónként 32,32 dolláron állt. Az olajár a múlt héten 12 éves mélyponton állt, hordónként 28 dollár alatt.
A szerdai erősödés annak volt köszönhető, hogy híre ment egy esetleges megállapodásnak az OPEC és Oroszország között a termelés csökkentéséről az olajárak “stabilizálása” érdekében.(MTI)

Scroll To Top