Tőzsde – Vegyes kezdés New Yorkban

Vegyes indexekkel indult a kereskedés pénteken az előző napi veszteségek után az amerikai értékpapírpiacokon.

A DJIA-30 index 0,23 százalék csökkenéssel, az S&P-500 index 0,19 százalék emelkedéssel, a Nasdaq Composite index 0,42 százalék emelkedéssel kezdte a pénteki kereskedést.
A DJIA és az S&P indexek négy egymást követő nyereséges hét után ismét pozitív hétzárás elé néznek.
Csütörtökön Joe Biden amerikai elnök tőkeérték-növekedésre kivetni tervezett adója hallatán közel egy százalékot veszítettek az árfolyamindexek. Az adó bevezetésének híre a kiemelkedően magas árfolyamnyereséggel büszkélkedő kriptodeviza kereskedelmi és bányászati platformok részvényeit érintette a legérzékenyebben. A Riot Blockchain és a Marathon Digital részvények hat-hét százaléknyit veszítettek árfolyamukból.
A bitcoin árfolyama is esett, attól tartva, hogy az adó általában is hátrányos lesz a digitális devizában denominált befektetési eszközökre nézve. Az amerikai piaci nyitás idejént a bitcoin árfolyama mintegy tíz százalékkal állt mínuszban a nemzetközi kereskedelemben.
Az olajár alig változott pénteken, de mindkét fő nyersolaj típus két százalék körüli heti veszteség felé tart, elsősorban, a világ harmadik legnagyobb olajfelhasználójának számító Indiában ugrásszerűen megnövekedett koronavírus-halálozások miatt, ami kétségeket vetett fel a kereslet remélt növekedésével kapcsolatban. A nyersolaj év eleje óta a kereslet növekedése reményében elért áremelkedése így 26 százalékra mérséklődött.
Az amerikai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára 0,11 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 61,36 dolláron, a Brent ára pedig 0,23 százalékkal csökkent 65,25 dollárra.

A főbb devizák kosarával szemben kalkulált dollár-index 0,39 százalékkal csökkent pénteken 90,98 pontra. Az eurót 0,42 százalékkal jegyzik erősebben 1,2065 dolláron, az arany spot ára 0,19 százalékkal unciánként 1787,36 dollárra emelkedett. A dollár árfolyamának csökkenésével párhuzamosan az arany ára a harmadik egymást követő nyereséges hétzárás felé tart. A péntek délutáni állás szerint mintegy 0,8 százalékot halmozott fel a hét eleje óta.
A dollár-index az év eleje óta 1,1 százalékkal emelkedett, az euró árfolyama 1,2 százalékkal csökkent, az arany spot ára 5,8 százalékkal ment lejjebb.(MTI)

Scroll To Top