Tőzsde – Pozitív kezdés New Yorkban

Indexemelkedéssel indult kedden a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon a hétfői veszteséges zárás után, a negyedik negyedévi vállalati eredménybeszámoló szezonra terelődő befektetői figyelemnek köszönhetően. Az árfolyamok emelkedésére hatottak az új washingtoni adminisztrációtól várt gazdaságösztönző intézkedések is.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,11 százalékos, az S&P-500 index 0,06 százalékos, a Nasdaq Composite pedig 0,19 százalékos emelkedéssel nyitott.
A negyedik negyedévi eredménybeszámoló szezon pénteken veszi kezdetét a nagy bankok, közöttük a JPMorgan és a Citigroup jelentéseivel. A piacon kialakult elemzői konszenzus szerint a negyedik negyedévben közel tíz százalékkal csökkenhetett az S&P index tagjainak a nyeresége, az idei első negyedévben viszont bő 15 százalékkal növekedhet. A nagy pénzintézetek, a Morgan Stanley, a JPMorgan Chase, a Goldman Sachs, a Bank of America, a Citigroup és a Wells Fargo részvényei a pozitív befektetői várakozásoknak köszönhetően a piacok keddi nyitása előtt a tőzsdén kívüli forgalomban egy-két százalékos nyereségre tettek szert.
Az olajár tovább emelkedett, újabb 11 havi csúcsot ért el a tavalyi koronavírus-válság előtti árszinten annak köszönhetően, hogy Szaúd-Arábia termelésének napi egymillió hordós csökkentésére tett ígéretet január-februárban a nyersolajkészletek felhalmozásának a megelőzése érdekében.
Az amerikai tőzsdék nyitásakor a WTI nyersolaj ára 1,03 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 52,79 dolláron, a Brent ára pedig 1,10 százalékkal 56,27 dollárra emelkedett.
Az eurót 0,02 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2151 dolláron, az arany spot ára 0,10 százalékkal 1845,15 dollárra csökkent unciánként.(MTI)

Scroll To Top