Tőzsde – Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon. A főbb indexek húsz százalék körüli éves nyereség felé tartanak.

A DJIA-30 index 0,55 százalékos, az S&P-500 index 0,29 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,31 százalékos emelkedéssel kezdte a hét első kereskedési napját.
A múlt csütörtökön az indexek erősödtek, az S&P index rekordon zárt. Pénteken a piacok zárva tartottak.
Az árfolyamok múlt heti emelkedése az új vírusvariáns gazdasági hatásával szemben csillapodó aggodalmaknak köszönhető. Az elmúlt hetet mindhárom index nyereséggel fejezte be, a DJIA 1,7 százalékossal, az S&P 2,2 százalékossal, a Nasdaq Composite 2,8 százalékossal.
Mindazonáltal hétfőn a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban a légitársaságok és üdülőhajózási társaságok részvényei gyengültek, mert több ezer repülőjáratot kellett törölni, valamint mert fertőzéseket jelentettek üdülőhajókról. A Delta, a United, az American Airlines és a Southwest Airlines részvények másfél-két százalékkal gyengültek a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban, a Norwegian Cruise Line Holdings, a Royal Caribbean és a Carnival hajótársaságoké pedig két és fél-három százalékkal.
A hétfői pozitív hangulathoz erősen hozzájárult a kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű emelkedése az év végi ünnepi szezonban. A MasterCard jelentése szerint november elseje és december 24. között 8,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest.
Az amerikai tőzsdeindexek erőteljes nyereséggel fogják befejezni az évet, a harmadikat egymás után. A DJIA éves nyeresége 17 százalék felett, az S&P éves nyeresége 25 százalék felett, a Nasdaq index nyeresége pedig 21 százalék felett lehet.

Az olaj ára vegyesen alakult hétfőn, az amerikai WTI ára csökkent, az európai Brent ára emelkedett. Az amerikai olajár a kereslet csökkenése miatt ment lejjebb. Az ünnepi hétvégén mintegy 2400 repülőjáratot töröltek a fertőzés terjedésének a megfékezésére.
A WTI ára az amerikai piacok nyitásakor 0,31 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 73,56 dolláron, a Brent ára viszont 0,81 százalékkal ment feljebb 76,76 dollárra hordónként. Az év eleji áránál a WTI 57 százalékkal, a Brent 54 százalékkal áll magasabban.
Az arany spot ára 0,06 százalékkal áll magasabban 1809,11 dolláron. Az eurót 0,02 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1315 dolláron.(MTI)

Scroll To Top