Tőzsde – Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon a kedvező foglalkoztatási és más makrogazdasági adatoknak köszönhetően.

A DJIA-30 index New Yorkban 0,50 százalékos, az S&P-500 index 0,47 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,49 százalékos emelkedéssel kezdte a pénteki kereskedést.
A piacok csütörtökön is nyereséggel zártak, de a pénteki erősödéssel együtt is veszteséggel zárhatják a hetet a Wall Street indexei, a másodikat egy más után. A Nasdaq piac Composite indexe viszont négy egymás követő veszteséges hét után a mostanit valószínűleg nyereséggel fejezi be.
A piacok csütörtöki pozitív zárása a foglalkoztatás kedvező alakulását mutató adatoknak volt köszönhető. Az előző heti munkanélküli segélykérelmek száma ugyanis 14 havi mélypontra, a koronavírus-válság előtti szintre csökkent, kevesebbre a piaci várakozásoknál.
Pénteken a gazdasági aktivitást követő makrogazdasági mutatókra terelődik a piacok figyelme. A beszerzésimenedzser-indexek már Európában is a feldolgozóipari és szolgáltatóipari teljesítmény várakozáson felüli növekedését mutatták ki májusra vonatkozóan és valószínűleg az Egyesült Államokban is hasonó eredményre jutnak.
A bitcoin árfolyama már 40 ezer dollár felett jár, a hét eleje óta azonban ez is húsz százalékos esést jelent, a legnagyobbat tavaly március, a járvány kitörése által okozott piaci megrázkódtatás óta. A bitcoin árfolyama szerdán 30 százalékkal esett, miután Kína megtiltotta a pénzintézeteknek fizetési szolgáltatások nyújtását kriptodevizákban.
A kriptodeviza forgalmazással és bányászattal kapcsolatos részvények, a Coinbase Global, Riot Blockchain és a Marathon Digital Holdings másfél és három százalék közötti erősödést értek el még a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban.

Az olajár emelkedett pénteken, korrigálva valamelyest három egymást követő napi esését, a hetet azonban ezzel együtt is úgy három-négy százaléknyi árcsökkenéssel fejezheti be, a legnagyobbal április eleje óta. A pénteki erősödést megelőzően az olajár öt heti mélypontnál járt.
Az amerikai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára hordónként 63,47 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben 2,47 százalékos napi emelkedéssel, a Brent nyersolaj ára pedig 2,04 százalékkal emelkedett 66,44 dollárra.
Az arany a harmadik egymást követő hetet fejezheti be áremelkedéssel a nemzetközi értékpapírpiacokat aggasztó inflációs kilátások miatt. Heti nyeresége két százalék körüli lehet, amivel négy havi csúcsot sikerült elérnie. Az amerikai piacok nyitásakor az arany spot ára 0,44 százalékkal állt magasabban unciánként 1885,30 dolláron.
Az eurót 0,26 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2194 dolláron. Szerdán az euró 1,2240 dollár felett négy havi csúcsnál járt.(MTI)

Scroll To Top