Tőzsde – Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon a vírusellenes oltástól várt fellendülés reményében.

A DJIA-30 index 0,67 százalék, az S&P-500 index 0,59 százalék, a Nasdaq Composite index 0,56 százalék emelkedéssel kezdte a hétfői kereskedést.
Pénteken az indexek vegyesen zártak, az elmúlt hetet veszteséggel fejezték be.

A fellendülésbe vetett bizalom elsősorban a korlátozások hátrányait leginkább megszenvedő utazási és üdülési ágazatok papírjainak kedvezett. A hétfői nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban a Royal Caribbean Cruises és Carnival Corp üdülőhajó üzemeltető vállalatok részvényei három és öt százalékkal emelkedtek, a légitársaságok részvényei pedig másfél és három százalék közötti erősödést értek el.
Harmadával emelkedett az Alexion Pharmaceuticals gyógyszeripari vállalat részvényének árfolyama – négy és fél éves csúcsra -, miután az AstraZeneca bejelentette 39 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. Az AstraZeneca részvénye hat százalékkal gyengült.
A vírusellenes oltásból terjesztőként profitáló csomagszállító vállalatok, a FedEx és az UPS részvények két százalékkal erősödtek.
Az olajár emelkedett hétfőn, részben a gazdasági élénkülés, ezzel párhuzamosan az olajkereslet növekedése reményében, részben pedig egy olajtankert egy szaúdi kikötőben ért állítólagos támadás miatt. Az olajár emelkedését támogatta a dollár árfolyamának csökkenése is.
Az amerikai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára 1,22 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 47,14 dolláron, a Brent ára pedig 1,06 százalékkal 50,50 dollárra emelkedett.
Az eurót 0,40 százalékkal jegyzik erősebben 1,2160 dolláron. A főbb devizákkal szemben kalkulált dollár-index 0,50 százalékkal áll gyengébben 90,47 ponton, két és fél éve a legalacsonyabban.
Az arany spot ára 0,37 százalékkal unciánként 1832,77 dollárra csökkent.(MTI)

Scroll To Top