Tőzsde – Mínuszban álltak az indexek New Yorkban

Mínuszban álltak a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtök este.

Közép-európai idő szerint este nyolc óra körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 2,09 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor’s 500-as mutatója 1,84 százalékos mínuszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 2,03 százalékos csökkenést jelzett.
Gyenge kezdést követően jelentős mínuszban álltak este a New York-i tőzsde irányadó indexei, az árfolyamok folytatták az előző nap második felében elért csökkenést. Az árfolyamesést döntően az okozta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntését követően jelentősen romlott a globális piaci hangulat. A Fed szerdán, a piaci várakozásokkal összhangban megemelte ugyan 25 bázisponttal az irányadó kamatsávot, egyértelmű jelzést tett ugyanakkor arra, hogy a korábbihoz képest mérsékli a monetáris szigorítás tervezett ütemét: jövőre ezért három helyett sokkal valószínűbb, hogy csak két alkalommal emel kamatot. A Fed az amerikai gazdaság növekedési ütemére és az infláció alakulására vonatkozó előrejelzését is visszafogta.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék ára a szerdai átmeneti emelkedés után ismét meredek esést mutatott az értékpapír-piaci árcsökkenéssel párhuzamosan a piaci túlkínálat veszélye és a világgazdasági lassulással kapcsolatos aggályok miatt. Közép-európai idő szerint este nyolc óra körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 2 dollár 16 cent (4,48 százalék) csökkenéssel, 46,01 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 2 dollár 54 centes (4,44 százalék) mínusszal, 54,70 dollár volt. A WTI ára 2017 augusztusa óta, a Brent ára pedig 2017 szeptembere óta nem látott szintet érintett csütörtökön.
Az arany unciánkénti ára 0,92 százalékkal, 11,50 dollárral 1267,90 dollárra emelkedett New Yorkban. A nemesfém ára csütörtökön csaknem hathavi csúcsra emelkedett.
Egy euróért 1,1470 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon a délután fél négy körül jegyzett 1,1443 dollár után.(MTI)

Scroll To Top