Tőzsde: májusban nőtt a részvények forgalma

Májusban 20,2 százalékkal nőtt a részvények forgalma a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az előző hónaphoz képest, a napi átlagforgalom 9,6 milliárd forintra emelkedett az áprilisi 8,4 milliárdról.

A BÉT hétfőn közölt adatai szerint májusban a részvényekkel 202 milliárd forint értékben kereskedtek, míg a részvényszekció teljes forgalma – beleértve a kárpótlási és befektetési jegyeket, certifikátokat, vállalati kötvényeket és jelzálogleveleket is – 208 milliárd forint volt.
Az év első öt hónapjában a részvények forgalma 932 milliárd forint volt, ami 22 százalékkal alacsonyabb a 2012 azonos időszakinál.
A BUX májusban 977 ponttal, 5,34 százalékkal emelkedett, a hónap végén 19 262,77 ponton állt.
Az idén májusban a brókercégek rangsorának első két helyén helycsere történt: a legnagyobb forgalmat az Erste Befektetési Zrt. bonyolította, amely a részvénypiaci forgalom 16,0 százalékát adta, a második helyet pedig a Concorde Értékpapír Zrt. foglalta el, 15,6 százalékos részvénypiaci részesedéssel. Harmadik helyen a WOOD & Company végzett 11,2 százalékkal. A sorban őket követte a KBC Securities Magyarország Fióktelepe, valamint az Equilor Befektetési Zrt. Az előző hónapban Concorde, Erste és Equilor, KBC és Wood volt a sorrend.
A származékos piac forgalma az előző év azonos időszakához képest forintértékben 52,2 százalékkal nőtt, míg kontraktusszámban 35,1 százalékkal volt magasabb. A forintértéken számított forgalom (ideértve a gabona kontraktusokat is) összesen 248 milliárd forintot tett ki, ami az előző hónaphoz képest 4,8 százalékos növekedés, míg a kontraktusban számított volumen 717 ezer volt. Áprilishoz képest jelentősebb növekedést az egyedi részvény alapú határidős termékek mutattak: a forintértéken vett forgalom 42,2 százalékkal, a kontraktusszám pedig 27,1 százalékkal emelkedett.
A származékos piac termékcsoportonként vizsgált rangsorait tekintve nem történt változás, a határidősindex kontraktusokban továbbra is a Random Capital Broker Zrt., az egyedi részvény alapú határidős termékek piacán az Erste Befektetési Zrt., a származékos deviza termékekben a Raiffeisen Bank Zrt., míg a gabona kontraktusokban IKR-Bróker Tőzsdeügynöki Kft. a legnagyobb piaci szereplő. (MTI)

Scroll To Top