Tőzsde – Lendületes emelkedésben az amerikai indexek

Lendületes erősödéssel nyugtázták szerdán az amerikai tőzsdeindexek a borús előrejelzésekre rácáfoló vállalati eredménybeszámolókat és a gazdaságösztönző intézkedések fenntartásáról tanúskodó Fed-jegyzőkönyvet.

A Fed a szokásosnál korábban tette közzé előző kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amelyből kiderült, hogy a döntéshozók többsége belátható időn belül nem számol a gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris enyhítő program volumenének csökkentésével.
Az első negyedéves tőzsdei eredménybeszámoló szezon hagyományosan az Alcoa gyorsjelentésével vette kezdetét a hét elején. Azóta az S&P 500 indexben szereplő vállalatoknak mindössze 5 százaléka tette közzé jelentését, kétharmad részt az elemzői előrejelzéseknél jobb adatokkal.
A DJIA 30 index mintegy két órával a zárás előtt 14 810,50 ponton állt, 0,93 százalékkal magasabban a keddi zárásnál. Az index nap közben 14 826,50 ponton új rekordot állított be.
Az S&P 500 index 1,22 százalékkal 1587,70 ponton állt a zárás előtt mintegy két órával. Ez az index nap közben 1588,70 ponton állított be új csúcsot.
A Nasdaq Composite index 1,77 százalékkal 3295,25 pontra emelkedett.
Az indexek elsősorban a technológiai és a pénzügyi szektor erősödésének köszönhették emelkedésüket. A DJIA indexek a Cisco Systems Inc. és az Intel Corp. három százalékos erősödése adta a legnagyobb felhajtóerőt.
Az S&P 500 index pénzügyi részvényeket követő részindexe 1,2 százalékkal, az IT ágazatot követő részindexe pedig 1,9 százalékkal erősödött.
A Nasdaq Composite index emelkedéséből a legnagyobb részt a Facebook részvénye vállalta magára közel 4 százalékos erősödéssel.
Az arany ára emelkedett szerdán, a WTI nyersolaj határidős jegyzése legközelebbi szállításra a kereskedés vége előtt két órával hordónként 94,55 dolláron állt, 35 centtel, 0,37 százalékkal az előző zárás felett.
Az arany ára esett a ciprusi aranyeladások hírére, a határidős jegyzés 1,60 százalékkal, 25,45 dollárral unciánként 1561,35 dollárra csökkent. (MTI)

Scroll To Top