Tőzsde heti összefoglaló: Kissé csökkent a BUX a héten

Kis mértékben csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

A BUX egy hét alatt 0,28 százalékkal 53,22 ponttal csökkent, pénteken záráskor 18 953,38 ponton állt. A heti forgalom 37,4 milliárd forint volt, míg az előző héten 38,85 milliárd forint értékben kereskedtek a részvénypiacon.
A vezető papírok közül az OTP a héten stabil maradt, miután az előző héten – a Kúria devizahiteleket érintő jogegységi döntése előtt – 6 százalékot esett az árfolyama. Kissé erősödött a Magyar Telekom is, míg a Mol és a Richter gyengüléssel fejezte be a hetet.
Szakértők szerint az OTP esetében maradt a bizonytalanság a Kúria hétfői jogegységi döntése után is, mivel az nem adott egyértelmű iránymutatást a devizahiteleket illetően. A kormányzati nyilatkozatok szerint a parlament az őszi ülésszakában alkothat jogszabályt, amely alapján a bankoknak kompenzálniuk kell ügyfeleiket a törvénytelen kamatemelésekért és az árfolyamrésért. Piaci becslések szerint mindez körülbelül 400 milliárd forintba kerül majd a bankoknak.
Nagy várakozás előzte meg a héten az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai ülését, a monetáris döntéshozó testület bejelentése azonban nem okozott meglepetést. A döntés szerint a Fed újabb 10 milliárd dollárral, havi 35 milliárd dollárra csökkenti gazdaságösztönző célú eszközvásárlási programját.
Nem volt különösebb hatással a tőzsdékre az sem, hogy hétfőn Oroszország leállította a gázszállítást Ukrajnának, ugyanakkor közölték, hogy az Európának szánt orosz tranzitgáz mennyiségében nincs változás.
Eközben a kőolaj világpiaci ára kilenc havi csúcsra emelkedett az iraki olajexport biztonságát fenyegető belpolitikai válság miatt.
Az OTP a múlt héten 33 forinttal, 0,74 százalékkal erősödött, 4513 forinton zárt.
A Mol-részvények ára 180 forinttal, 1,38 százalékkal 12 900 forintra csökkent.
A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,20 százalékkal emelkedett, 337 forintot értek pénteken záráskor a társaság részvényei.
A Richter-papírok értéke 28 forinttal, 0,67 százalékkal 4177 forintra csökkent.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 30,67 ponttal, 1,97 százalékkal csökkent, 1523,53 ponton zárta a hetet.(MTI)

Scroll To Top